Obavijesti Video Pretražite Navigacija
naređeno njihovo uhićenje

Šokantan rezultat istrage o ubojstvu zadnjeg predsjednika: Udovica se urotila s bivšim premijerom, otkriven i motiv

Jovenel Moise i Martine Moise
Jovenel Moise i Martine Moise Foto: Afp
Pedesetak ljudi, uključujući udovicu žrtve i bivšeg premijera, optuženo je za ubojstvo zadnjeg predsjednika Haitija Jovenela Moisea 2021. godine.

Prema dokumentu na 122 stranice suca Walthera Wessera Voltairea, koji je objavio AyiboPost, predsjednikova udovica Martine Moise urotila se s bivšim premijerom Claudeom Josephom da ubije predsjednika kako bi zauzela njegovo mjesto.

Moise je ubijen kada su naoružani ljudi provalili u njegovu spavaću sobu u Port-au-Princeu u noći 7. srpnja 2021., u napadu u kojemu je bivša prva dama ozlijeđena.

Sudac je naredio uhićenje i suđenje optuženima.

Moise je na društvenim mrežama kritizirala ono što naziva nepravednim uhićenjima i političkim progonima.

Joseph je u međuvremenu rekao za Miami Herald da je predsjednikov de facto nasljednik, premijer Ariel Henry, glavni dobitnik i da sada zloupotrebljava haićanski pravosudni sustav za progon protivnika u "klasičnom državnom udaru".

Glasnogovornik Henryjeva ureda rekao je da je sudac neovisan i "slobodan izdati nalog u skladu sa zakonom i svojom savješću".

Nekoliko dana prije atentata na tadašnjeg predsjednika države Henry je imenovan na položaj premijera kao nasljednik Josepha, koji sada vodi oporbenu stranku. Obećao je održati izbore, ali ih je odgodio na neodređeno vrijeme navodeći kao razlog razorni potres i rastuću moć do zuba naoružanih kriminalnih skupina, za koje je tražio inozemnu pomoć.

Procjenjuje se da bande sada kontroliraju većinu glavnog grada, a Kenija se sprema voditi međunarodne snage ratificirane od UN-a za potporu haićanskoj policiji, premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog prijašnjih zlostavljanja stranih misija i optužbi protiv Henryjeve vlade.

Odvojeni slučaj o Moiseovu ubojstvu vodi se u Miamiju, gdje se šest od 11 optuženih izjasnilo krivima za zavjeru o slanju kolumbijskih plaćenika radi Moiseove otmice. Taj se plan u posljednjem trenutku promijenio u zavjeru za njegovo ubojstvo.

Urotnici su prema optužbama SAD-a nastojali zamijeniti Moisea haićansko-američkim pastorom Christianom Emmanuelom Sanonom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene