Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravio odluku EU

Hague: Dijalog Prištine i Beograda je ključan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski šef diplomacije William Hague pozdravio je odluku Europske unije da s Kosovom otvori pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju što je prvi korak na putu integracije na kojem je ključan nastavak dijaloga Prištine i Beograda, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

'Dijalog između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa bitan je za obje zemlje na putu prema integraciji u EU', rekao je britansi ministar vanjskih poslova za posjeta Prištini nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem.

Otvara se time novo poglavlje u odnosima između EU i Kosova što je 'izuzetno pozitivno' za Kosovo no ono mora provesti temeljne reforme u gospodarstvu, vladavini prava, borbi protiv korupcije, izbornom zakonu i javnoj upravi.

'Put prema članstvu u EU isplati se, no nije brz ili lak', već zahtijeva 'težak i ustrajan rad' rekao je Hague. London je spreman pomoći u važnim područjima kao što su vladavina zakona, borba protiv korucpije i poštivanju manjinskih prava.

>> Priština: Otvorena konferencija o jačanju uloge žena

Thaci je izjavio kako 'treba biti realan i ne očekivati da Srbija kroz nekoliko dana, tjedana ili mjeseci prizna Kosovo' koje je neovisnost proglasilo jednostrano 2008. Beograd odbacuje neovisnost područja koje drži svojom povijesnom pokrajinom.  No dijalogom će se izgrađivati bolji odnosi Beograda i Prištine, a s vremenom će dovesti i do priznanja, rekao je Thaci.

Već u srijedu, Hague se susreo s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga. Pritom je kazao da proces proširenja EU na jugoistočnu Europu uključuje i Kosovo, te nema mjenjanja granice na Balkanu. Jahjaga je rekla kako je podržala susret predsjednika kosovske i srbijanske vlade Hashima Thacija i Ivice Dačiča, kao i najavljene sastanke prestavnika Kosova i Srbije na najvišoj razini najavljene za sredinu studenoga.

Hague sedanas treba sastati i s predstavnicima manjina, a zatim putuje u Beograd gdje će jednaku poruku prenijeti srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Govor Aleksandra Vučića na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) "Bolje da se sami dogovorimo" Aleksandar Vučić: "Sporazum s Albancima podrazumijevao bi jamstvo za ulazak u EU" Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP) "MARKA SU UZELI, VEZALI..." Opsadno stanje na sjeveru Kosova: Uhićen šef srpskog ureda za Kosovo, Vučić već zvao Putina

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene