Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrija odbija azil Srbinu

Haagu dostavio snimku pokolja u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijske vlasti odbile su azil državljaninu Srbije koji je Haaškom sudu dostavio snimku o zločinu u Srebrenici zbog čega je primio uglednu nagradu, upozorio je austrijski ogranak udruge Amnesty International.

'Zahtjev za azil odbijen mu je drugi put, što znači da bi Mirilo i njegova obitelj mogli biti protjerani iz Austrije za dva do tri tjedna ako Sud ne presudi u njihovu korist', rekao je za agenciju AFP Heinz Patzelt, predstavnik AI, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

Mirilo je dobitnik Nagrade Bruno Kreisky za doprinos u doznavanju istine o pokolju 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. koji su počinili bosanski Srbi.

Za austrijski radio Oe1 Mirilo je kazao da strahuje za svoj život vrati li se u Srbiju gdje su mu prijetili prije nego što je pobjegao u Austriju 2007. Podsjetio je da je brat vlasnika videosnimke bio prognan iz Nizozemske te da je ubijen u travnju 2009.

Videosnimka, koju je Mirilo putem beogradskog Human Rights Watcha dostavio Haaškom sudu u vrijeme suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za genocid i ratne zločine, prikazuje ubojstvo šestorice muslimanskih muškaraca koje su počinili srpski paravojnici u Srebrenici 1995.

Austrijski mediji također su kritički izvijestili o odluci Saveznog ureda za azil da Mirilu odbije azil. BAA je odluku donio na temelju anonimne prijave da je Mirilo varalica i da je Srbija danas sigurna zemlja.

'Mirilo možda nije Mahatma Gandhi, ali je sigurno čovjek koji je u pravom trenutku donio jako važnu i ispravnu odluku', rekao je Patzelt. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene