Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako različiti a tako slični

Gvatemala po pristupu informacijama ispred SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo na pristup informacijama zakonski je uređeno u mnogim državama svijeta.

Agencija Associated Press stavila ga je na provjeru. U 105 zemalja poslali su isti upit. Potpuni odgovor u zakonski određenom roku stigao je od samo iz njih 15.

Ako je suditi po najnovijem istraživanju AP-a, Gvatemala je otvorenija zemlja od Sjedinjenih Država. Vlasti obiju zemalja primile su isti upit: Koliko je ljudi uhićeno i osuđeno zbog terorizma? Gvatemali je trebalo 10 dana za odgovor popraćen opsežnom dokumentacijom. Amerikanci su odgovorili šest mjeseci poslije. Poslali su dva papira, na kojima su imena bila zacrnjena.

'Mislim da je Martin Luther King rekao da zakoni samo proglašavaju neko pravo, ali ga ne stavljaju u funkciju. Na ljudima je da ga učine djelotvornim. Imamo 90 zemalja sa zakonima o pravu na pristup informaciji, ali samo u njih 20 ili 30 to je pravo doista djelotvorno', rekao je Tom Blanton, aktivist za pravo na informacije.

Zhao Fengping iskusila je to na vlastitoj koži. Koristeći pravo na pristup informacijama, otkrila je kako je stambena zgrada zbog koje njezinoj obiteljskoj kući prijeti rušenje, nelegalna. Tjednima je obilazila gradske urede, ali nitko je nije htio slušati. Obiteljska kuća je srušena.

Više to nikada ne bih napravila, jer znam kako završava. Bila sam ljutita, frustrirana i iscrpljena. Bila sam u krugu u kojemu ništa nisam mogla postići', ispričala je Fengping.

Očekivano, Kina na upit AP-a nije poslala odgovor. Pakistan, Indija, pa čak ni Kanada i SAD, odgovor nisu poslali na vrijeme niti je bio potpun. Demokratske zemlje demokraciju promiču drugima. Za sebe je tumače uvijek na svoj način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene