Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boksač Vitalij Kličko obukao je crvenu prosvjednu majicu te je tako podržao blokadu rada ukrajinskog parlamenta zbog navodnog nepoštivanja zakona o osobnom glasovanju zastupnika.


Deseci oporbenih zastupnika u Ukrajini spriječili su u utorak zasjedanje parlamenta tražeći poštovanje zakona o osobnom glasovanju zastupnika, pošto su članove provladinih stranaka optužili da u njihovoj odsutnosti njihovi kolege glasuju umjesto njih.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mlađi ljudi, maskirani, naoružani metalnim šipkama i lancima sukobili se s policijom' Slika nije dostupna Kličko: Krimski parlament provocira

Zastupnici triju oporbenih stranaka - saveza Batkivščina (Domovina), bliskog bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja je u zatvoru, stranke Udar glasovitog boksača Vitalija Klička i nacionalističke Svobode - zauzeli su dio dvorane namijenjen predsjedništvu, spriječivši početak sjednice.

>> VIDEO Okorjelog desničara 'izbombardirala' mlada Ukrajinka

Usto su na zidove polukružne dvorane izvjesili nekoliko transparenata na kojima je pisalo: "Zastupniče, dođi na radno mjesto i sam glasuj". "Ne možemo smatrati legitimnim zakone donesene u odsutnosti zastupnika" koji glasuju preko svojih kolega, ističe u priopćenju stranka Udar.

Boksač Vitalij Kličko, svjetski prvak u teškoj kategoriji, čija je stranka koncem 2012. prvi put ušla u parlament, došao je u dvoranu parlamenta odjeven kao i svi zastupnici njegove stranke, u crvenoj majici na kojoj je pisalo "Glasuj sam". Ipak nije osobno sudjelovao u blokadi parlamenta.

Oporba i mediji redovito prozivaju provladine zastupnike zbog nedolaska na plenarne sjednice i zbog toga što umjesto njih glasuju njihovi kolege koji glasuju za više zastupnika odjednom, što je kršenje zakona. Ukrajinski zastupnici glasuju elektroničkim putem.

Predsjednik skupštine Volodimir Ribak iz Regionalne stranke na vlasti, sazvao je u svom uredu sastanak predsjednika parlamentarnih skupina pokušavajući riješiti problem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook