Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanley Fischer

Guverner izraelske središnje banke Fischer želi na čelo MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner izraelske središnje banke Stanley Fischer objavio je da će se natjecati za mjesto izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, upućujući izazov do sada poznatim kandidatima - francuskoj ministrici financija Christine Lagarde i guverneru središnje banke Meksika Agustínu Carstensu.

Fischer, bivši zamjenik izvršnog direktora MMF-a i potpredsjednik banke Citigroup, već je ranije razmatrao mogućnost da se natječe, no njegova je odluka došla kao iznenađenje, piše u subotu Financial Times u online izdanju. Postupak podnošenja kandidatura MMF je zaključio u petak u ponoć.

Reuters ocjenjuje da bi 67-godišnji Fischer bio ozbiljan suparnik Lagarde, no MMF bi morao promjeniti pravilo da se nikoga ne može imenovati na tu dužnost nakon 65., i da nitko ne treba biti na toj dužnosti nakon 70. godine života.

'Pojavila se izvanredna i neplanirana prilika, možda jedna koja se nikada neće ponoviti, da se natječem za šefa MMF-a, pa sam nakon puno razmatranja odlučio krenuti tim putem, iako je to složen proces i unatoč mogućim preprekama', rekao je Fischer u priopćenju u subotu.

MMF je otvorio postupak imenovanja novog izvršnog direktora nakon što je dosadašnji, Dominique Strauss-Kahn, uhićen u New Yorku prošloga mjeseca zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Financial Times predviđa da će Fischer započeti s kampanjom za potporu svojoj kandidaturi, ističući da izraziti favorit ostaje Lagarde zahvaljujući potpori europskih zemalja koje imaju gotovo trećinu glasova u izvršnom odboru MMF-a.

Fischer, rođen u današnjoj Zambiji, bio je akademski ekonomist i postao je državljanin SAD-a prije nego što je imenovan prvim zamjenikom direktora MMF-a 1994. Na tom je položaju ostao do 2001. Godine 2005. uzeo je izraelsko državljanstvo kako bi postao guverner Banke Izraela. Fischer je vodio MMF kroz neke od njegovih najaktivnijih, ali i proturječnih programa kreditnih spašavanja, uključujući niz sanacija tijekom azijske i ruske financijske krize 1997.-1998.

Eswar Prasad
, bivši visoki dužnosnik MMF-a, a danas profesor na američkom sveučilištu Cornell, kazao je za Financial Times da je Fischer cijenjen kao tehnokrat, ali je teško vidjeti otkuda bi on dobio glasove, jer bi se u njemu vidjelo u biti američkog kandidata. Također je istaknuo da među tzv. 'azijskim tigrovima' nema simpatija za Fischera, zbog njegovih poteza u azijskoj financijskoj krizi.

Reuters napominje kako Fischer teško može računati i na glasove arapskih zemalja.

Unatoč naklonosti Fischeru, SAD će svoje diplomatske napore vjerojatno usmjeriti da osigura imenovanje još jednog Amerikanca za drugog čovjeka MMF-u, jer mandat sadašnjem zamjeniku izvršnog direktora Johnu Lipskyju, ističe u kolovozu, kazao je prof. Prasad.

Po tradiciji koja seže od osnivačke konferencije MMF-a u Bretton Woodsu 1944., Europa daje izvršnog direktora MMF-a, a SAD predsjednika Svjetske banke i zamjenika izvršnog direktora MMF-a.

Tržišta u nastajanju kritiziraju tu tradiciju, ali se još nisu učinkovito ujedinila iza jednog kandidata kako bi uputili izazov europskoj dominaciji u MMF-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gospodarska sila PREKRETNICA U SVJETSKOM PORETKU Kina stala uz bok najvećim silama Slika nije dostupna Već sljedeći tjedan Grčka najavila: 'Sporazum s vjerovnicima je vrlo blizu'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene