Šumski požari kao posljedica klimatske katastrofe, AFP
Šumski požari kao posljedica klimatske katastrofe, AFP Foto: Afp

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, u petak je upozorio da svijet "ubrzava prema klimatskoj katastrofi" te je dodao da čelnici bogatih zemalja skupine G20 moraju učiniti više u mnogim područjima kako bi pomogli siromašnijim zemljama.


Govoreći uoči samita čelnika zemalja G20 koji se održava u subotu i nedjelju u Rimu,Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres je rekao novinarima da postoji "opasna razina nepovjerenja" između velikih sila. Rekao je da se nada da će nadolazeći dvodnevni sastanak pomoći to prebroditi.

Greta Thunberg Greta Thunberg predvodila veliki prosvjed za klimu u Njemačkoj uoči izbora: "Ovdje smo, glasni smo, zato što vi izdajete našu budućnost"

Guterres je posebno pozvao G20 da usmjeri više novčanih sredstava siromašnim nacijama, uključivo kroz oprost duga, te im pomogne da lakše dođu do cjepiva protiv covida-19. Rekao je da ekonomski oporavak nakon pandemije dodatno pojačava nejednakosti.

"To je nemoralno", istaknuo je.

Pozvao je G20 i da ispuni prethodnu obvezu usmjeravanja 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogle zemljama u razvoju da se nose s rastućim problemima povezanim uz klimatske promjene.

Greta Thunberg (Foto: Johannes EISELE / AFP) Mladi diljem svijeta na ulicama zbog klimatskih promjena. Greta Thunberg: "Klimatska kriza nije nestala, situacija je još hitnija"

"Nažalost, poruka zemljama u razvoju je suštinski ova, ček je u pošti. Po pitanju svih naših klimatskih ciljeva, imamo još puno kilometara pred sobom. I moramo uhvatiti korak", rekao je Guterres.

Mnogi od lidera koji dolaze na samit G20 u Rim, uključivo i američki predsjednik Joe Biden, putovat će odmah nakon Rima u Škotsku na klimatski samit UN-a COP26 koji se smatra ključnim za borbu protiv prijetnje rastućih temperatura.

Guterres je rekao da revidirane klimatske obveze nekih od država G20 ne bude povjerenje.

"Čak i da su nedavne obveze jasne i vjerodostojne, a postoje ozbiljna pitanja o nekima od njih, mi i dalje ubrzavamo prema klimatskoj katastrofi", istaknuo je.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju