Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi napad

Gusari oteli singapurski brod u Indijskom oceanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari oteli su u četvrtak ujutro singapurski kontejnerski brod u Indijskom oceanu sjeverno od Sejšela, potvrdivši tako da su obnovili napade u području veoma udaljenu od somalske obale.

Kontejnerski brod 'Kota Wajar' pod singapurskom zastavom otet je oko 540 km sjeverno od sejšelskih otoka, priopćio je glavni stožer Atalantea, europskih snaga za suzbijanje gusarstva. 'Odmah nakon prvih saznanja o napadu zrakoplov Atalantea uputio se na mjesto otmice kako bi pratio razvoj događaja', po priopćenju Atalantea. Brod je plovio iz Singapura u kenijsku luku Mombasu, s 21 članom posade, rekao je kenijski predstavnik Programa za pomoć na moru Andrew Mwangura, sa sjedištem u Mombasi, na jugoistoku Kenije. Po njegovim riječima i vojnom izvoru na tom području, izgred se dogodio oko 324 km sjeverno-sjeverozapadno od Sejšela, t.j. unutar sejšelske slobodne gospodarske zone (ZEE, 360 km od obale).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 6.0 po Richteru Potres u nenaseljenoj zoni Indijskog oceana Slika nije dostupna Somalski pirati? Gusari oteli ribarski brod u Indijskom oceanu

Na tom su području gusari u subotu napali dva francuska tunolovca. Napad su pucnjavom iz vatrenog oružja odbili francuski vojnici koji su bili na brodu radi osiguranja. Pošto su napustili Adenski zaljev, jedan od najprometnijih plovnih putova na svijetu kojim sada kruže ratni brodovi, čini se da gusari sada napadaju na nešto istočnijem području u velikom Indijskom oceanu, s obzirom na to da ondje završava monsunsko razdoblje. Somalski gusari trenutačno drže u svojim rukama šest stranih brodova s više od 110 mornara, tvrdi nevladina udruga Ecoterra International koja prati to pitanje u regiji. Od početka 2009. napadnuta su 174 broda, među kojima je oteto 49, po istom izvoru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene