Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godine 2015. proslavljen je milijun sati rada ove žarulje. Na stranici Centennialbulb.org postoji čak i snimka uživo, putem koje se može pratiti njen rad.


U vatrogasnoj postaji grada Livermorea, u središnjoj Kaliforniji, jedna žarulja gori već fascinantnih 116 godina. Prošla je prvi let braće Wright, dva svjetska rata, ekonomske krize, uspone i padove brojnih država... "Stoljetna svjetlost" (Centennial Light) žarulja je prvi put upaljena 1901. godine.

Vezani članci Trening Sebastiana Mendikovića (Foto: Dnevnik.hr) Mala zemlja za velike rekorde: Tko su Hrvati koji su ušli u čuvenu Guinessovu knjigu? Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tomislav u pet sati "progurao" 30 kilometara: "Tek sam se zagrijao, sad sam na radnoj temperaturi"

Proizvedena je u tvornici Shelby Electric Company u američkoj saveznoj državi Ohio, a godine 1972. i službeno je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduže upaljena žarulja ikada. Otkad je upaljena, samo triput nije radila, dvaput prilikom preseljenja u druge prostorije u postaji te jednom kad je nestalo struje.

Iako je jačine 60 W, na toj je snazi radila vrlo kratko, nekoliko sati. Potom je prigušena na jačinu od 4 W. Godine 2015. proslavljen je milijun sati njenog rada. Na stranici Centennialbulb.org postoji čak i snimka uživo, putem koje se može pratiti njen rad.