Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Guantanamo Bay: Odbačena optužnica protiv 20-godišnjeg Khadra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojni sudac pukovnik Peter Brownback, u ponedjeljak je u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, na početku suđenja kanadskom zatočeniku Omaru Khadru odbacio optužnicu, zbog neusklađenosti termina korištenih da bi se pravno utvrdio status optuženika, izvijestio je CNN, pozivajući se na izjave dužnosnika Pentagona.

Do odbacivanja optužnice došlo je zbog tehničkih nedostataka, rekao je sudac Brownback, jer nova pravila koja ja Kongres 2006. propisao za tzv. vojne komisije, traže da zatočenici budu izvedeni pred sud kao "nezakoniti neprijateljski borci" a ne samo "neprijateljski borci",
kako je očito stajalo u Khadrovoj optužnici, kazali su dužnosnici Pentagona.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Tužitelj je zbog odbacivanja optužnice podnio žalbu drugostupanjskom vijeću vojnih sudaca.

Pored standardnih pravnih nedostataka koji se vežu uz pritvor i procesuiranje oko 300 osumnjičenika za terorizam u Guantamanu, kao što su višegodišnje držanje u pritvoru, problematične metode isljeđivanja, uskrata prava na obraćanje sudovima u SAD, suđenje pred vojnim komisijama i druga, slučaj Omara Khadra izdvaja se po tome što se radi
o najmlađem zatočeniku Guantanama, 20-godišnjaku koji je zarobljen kao gerilac Al Qaide u Afghanistanu u srpnju 2002., kada je imao 15 godina.

Khadr i Salim Ahmed Hamdan iz Jemena, optužen da je bio vozač Osame bin Ladena, danas su izvedeni pred vojnu komisiju u Guantanamu, kao jedni od prvih koji su, zajedno s Australcom Davidom Hicksom, optuženi za ratne zločine po novom Zakonu o vojnim komisijama iz 2006.

Khadr, čiji je otac navodno financijer Al Qaide s dugogodišnjim vezama s obitelji Bin Laden, optužen je da je ručnom bombom ubio američkog narednika Christophera Speera, tijekom borbe u Afganistanu 27. srpnja 2002.

Njegovi odvjetnici po službenoj dužnosti, odbacili su optužbe za koje se tereti, navodeći kako je on bio dijete - vojnik i da mu treba rehabilitacija a ne zatvaranje.

- SAD bi bio prva zemlja u modernoj povijesti koja bi sudila pojedincu koji je bio dijete u vrijeme počinjenja navodnog ratnog zločina, naveli su Khadrovi odvjetnici.

Prošloga tjedna Khadr je otkazao suradnju svim svojim američkim odvjetnicima, zadržavajući samo dvojicu kanadskih pravnika koji pred sudom u Guantanamu imaju status savjetnika i tražeći da se njegovom obiteljskom odvjetniku iz Kanade dopusti da ga brani.

Khardov tretman, kao najmlađeg zatočenika u Guantanamu, dugo je bio pravno osporavan a u prosincu 2004. njegovi su odvjetnici uputili službenu pritužbu američkoj vojsci, zbog njegovog zlostavljanja u pritovru.

U pritužbi su naveli da su stražari Khadra navodno koristili kao ljudsku krpu, brišući njime pod, kada je urinirao po sebi tijekom dugog ispitivanja u lancima. Stražari su ga polili sredstvom za čišćenje i vukli po podu, brišući prljavštinu njegovom odjećom i potom ga, bez tuširanja, ostavili u ćeliji iduća dva dana, piše u ponedjeljak list The Miami Herald.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch pozvala je Bushevu administraciju da prebaci Khardov slučaj pred civilni sud, kako bi tradicionalno pravosuđe utvrđivalo njegovu odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene