Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili odbio je popustiti "ucjenama" oporbe koja je tijekom večeri okupila 15.000 ljudi pred parlamentom i isključio je mogućnost organiziranja prijevremenih parlamentarnih izbora.


"Parlamentarni i predsjednički izbori održati će se u jesen 2008. kao što je predviđeno ustavom. Nitko nas ne može ucjenjivati", izjavio je Saakašvili na televiziji.

Vezani članci Slika nije dostupna Tbilisi: Tisuće prosvjeduju protiv reizbora Saakašvilija Slika nije dostupna Saakašvili dobiva predsjedničke izbore u Gruziji?

To je bila prva reakcija na prosvjedne manifestacije koje traju tri dana i najveći su u zemlji nakon Revolucije ruža kojom je u studenom 2003. Saakashvili stupio na vlast.

Gruzijska oporba koja je okupila u petak u Tbilisiju 50.000 ljudi, a u subotu 12.000, tražila je organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora, a sada traži i ostavku predsjednika.

Saakašvilijevo odbijanje traženja oporbe moglo bi dovesti do radikalnijih reakcija.

Saakašvili sa svih strana prima pozive da prihvati traženje oporbe, posebice od zastupnika njegove stranke Nacionalni pokret, Gougoulia Magradzea, kao i bivšeg predsjednika Eduarda Shevarnadzea.

Oporba optužuje predsjednika da on uživa ugled na Zapadu, a u domovini provodi represivnu politiku instrumentalizirajući pravosuđe i stvarajući sve dublje imovinsko raslojavanje stanovništva.