Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzijski parlament ukinuo ratno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski parlament je ukinuo ratno stanje uvedeno 9. kolovoza, prvih dana sukoba s Rusijom, ali je proglasio izvanredno stanje u nekim dijelovima zemlje, doznaje se iz parlamentarnih izvora.

'Gruzijski parlament je jednoglasno izglasao rezoluciju o ukidanju ratnog stanja u Gruziji', rekla je glasnogovornica Maka Gigaouri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglašeno ratno stanje u Gruziji! Slika nije dostupna Gruzija: Ukinuto izvanredno stanje

'Izvanredno stanje je proglašeno na područjima na kojima su i dalje nazočne ruske okupacijske snage, uključujući Abahziju i Južnu Osetiju, autonomaške regije koje izmiču kontroli Tbilisija', nastavila je.

Prema Moskvi u tampon-zoni na području Gruzije i dalje se nalaze ruska oklopna kola i oko 500 vojnika.

Zapad zahtijeva njihovo povlačenje na položaje prije sukoba.

U vojnom sukobu Gruzije i Rusije koji je počeo početkom kolovoza, ruske postrojbe su ušle na gruzijski teritorij suzbiti intervenciju gruzijske vojske, pokrenutu 7. kolovoza na Južnu Osetiju.

Rusija je 26. kolovoza priznala neovisnosti dviju autonomaških regija, a ta je odluka izazvala negodovanje na Zapadu.

Cheney: SAD zainteresirane za sigurnost u Kavkazu

Američki potpredsjednik Dick Cheney je u srijedu u Azerbajdžanu izrazio 'duboku i stalnu zabrinutost' Sjedinjenih Država za sigurnost u cijeloj regiji nakon sukoba Gruzije i Rusije.

'Predsjednik George W. Bush me poslao ovamo s jasnom i jednostavnom porukom za narode Azerbajdžana i cijele regije: Sjedinjene Države su duboko i stalno zainteresirane za vašu dobrobit i sigurnost', rekao je nakon susreta s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim.

Cheney je rekao da je došao u regiju nakon nedavne ruske invazije u Gruziji, što je međunarodna zajednica jasno osudila.

Baku je prva etapa turneje drugog čovjeka američke administracije, a cilj joj je umiriti saveznike Washingtona u regiji i izraziti im američku podršku u Gruziji.

U četvrtak će Cheney posjetiti Tbilisi, nakon čega odlazi u Kijev i Italiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene