Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob će se ponoviti?

Gruzijski čelnici bit će ‘strogo kažnjeni’ zbog Južne Osetije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski čelnici bit će ‘strogo kažnjeni’ zbog lanjskog sukoba s Rusijom čiji je cilj bila kontrola proruske separatističke pokrajine Južne Osetije, ocijenio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

‘Siguran sam da će u svoje vrijeme pravedna i stroga kazna stići one koji su izdali zločinačke naredbe’ za napad na Južnu Osetiju, rekao je na državnoj televiziji. Ruski predsjednik je upozorio da se ne može isključiti mogućnost ponavljanja takvog sukoba s obzirom na ponašanje Tbilisija posljednjih tjedana i neizravno je krizirao SAD zbog toga što je pomogao Gruziji da se ponovno naoruža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije Slika nije dostupna Putin optužio SAD da pomažu Gruziji

>> ‘Situacija je stvarno zabrinjavajuća u J. Osetiji'

‘Siguran sam da se jako dobro zna tko je naoružao i tko i dalje naoružava režim u Tbilisiju’, rekao je Medvedev, dodjeljujući odličja vojnicima u vojnoj bazi na jugu Rusije, uz granicu s Gruzijom, u prigodi prve obljetnice rata. Početkom tjedna zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova optužio je SAD da ponovno naoružava Gruziju, godinu dana nakon nadmoćne pobjede ruskih snaga u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Još uvijek u izbjeglištvu

Obljetnica koju su obilježavale obje strane, protekla je u napetom ozračju. Rusija je optuživala Gruziju za ‘provokacije’ i svoje vojnike na području Južne Osetije stavila je u stanje ‘povišene pripravnosti’. Moskva i Tbilisi su iskoristili obljetnicu kratkotrajnog rata iz kolovoza 2008. da se još jednom međusobno optuže za početak rata.

Po podacima Moskve, 67 ruskih vojnika i 162 južnoosetijska civila izgubili su život u tom sukobu. Tbilisi tvrdi da su njegovi gubitci 224 civila, 161 vojnik i 11 policajaca. Na humanitarnom polju, oko 30.000 ljudi i dalje živi u izbjeglištvu, većinom Gruzijci, po podatcima nevladine organizacije Amnesty International. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene