Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci tisuća Gruzijaca primili su se za ruke i formirali su "ljudski lanac" u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju u ponedjeljak pokazavši na taj način jedinstvo protiv ruske potpore dvjema gruzijskim separatističkim regijama.


Prosvjednici diljem grada su uzvikivali "Živjela Gruzija" i "Zaustavite Rusiju".

Vezani članci Slika nije dostupna Gruzijska policija spriječila napad na TV postaju Slika nije dostupna VIDEO Val vrućine pogodio Europu: U Gruziji 44 stupnja

"Ovo je dan jedinstva", rekla je umjetnica Natela Zarandia. "Mi želimo pokazati cijelome svijetu da se Gruzijci ničega ne boje i nadam se da će svijet čuti našu poruku".

Ovaj prosvjed održava se u vrijeme sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu koji razmatraju moguće mjere protiv Rusije zbog njezine vojne intervencije u Gruziji kao i priznavanja neovisnosti Južne Osetije i Abhazije. 

Gruzija priznala upotrebu kasetnog streljiva

Gruzijski dužnosnici priznali su organizaciji Human Rights Watch da su koristili kasetne bombe u Južnoj Osetiji tijekom sukoba s Rusijom, navela je u ponedjeljak organizacija koja je upozorila da su takvo oružje koristile i ruske snage.

"Gruzija je prošlog vikenda priznala Human Rights Watchu da je koristila kasetne bombe na raznim mjestima", rekla je Bonnie Docherty, specijalistica za oružje te organizacije za zaštitu ljudskih prava.

"Gruzijski dužnosnici su priznali da su koristili kasetno streljivo tipa M85 blizu tunela Roki, koji povezuje Rusiju i Južnu Osetiju, nastavila je Docherty.

Nevladina organizacija Human Rights Watch je navela da je "najmanje 14 civila ubijeno i više tisuća ranjeno u najmanje četiri sela" kasetnim bombama ruskih ili gruzijskih snaga.

Rusija je zanijekala uporabu kasetnog streljiva, ali imamo nepobitne dokaze da ih je upotrijebila na nekoliko mjesta", naglasila je predstavnica HRW.

Gruzija je pred Konferencijom za razoružanje optužila Rusiju da je koristila kasetne bombe protiv civila.

Ruska vojska je "obilno koristila" rakete Iskander, Točka-U, Grad i Uragan s kasetnim punjenjem protiv civila, rekao je gruzijski veleposlanik Giorgi Gorgiladze.

Predstavnik Rusije pri Konferenciji za razoružanje Valeri Loškinin je odvratio da je Gruzija izvela genocid u Južnoj Osetiji.