Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija: Ukinuto izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gruziji je u petak ukinuto izvanredno stanje, a predsjednik Mihail Saakašvili smijenio je dosadašnjega i imenovao novoga premijera.

Saakakšvili, koji se priprema za prijevremene predsjedničke izbore, obećao je i da neće ometati oporbene stranke u pripremama za te izbore zakazane za 5. siječnja, iako je prošli tjedan naredio policiji da nasilno uguši protuvladine prosvjede i onda zauzme i televiziju kritičnu prema vlastima, objavio je Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gruzijski parlament ukinuo ratno stanje Slika nije dostupna Pakistanski predsjednik ukinuo izvanredno stanje

Saakašvilijevi zapadni saveznici inzistirali su da ukine ograničenja nametnuta medijima i potencijalnim prosvjednicima. Predsjednik je smijenio premijera Zuraba Nogaidelija i na njegovo mjesto postavio utjecajnoga bankara Vladimira Gurgenidzea, javlja Associated Press.

- Postavljamo nove zadaće koje moraju ostvariti novi ljudi, rekao je Saakašvili na televiziji.

Vladimir Lado Gurgenidze dobio je od predsjednika zadaću da riješi socijalne i gospodarske probleme u toj maloj nekadašnjoj sovjetskoj republici. Gurgenidze je dosad bio predsjednik uprave komercijalne Gruzijske banke.

Iako je Saakašvili ukinuo izvanredno stanje, televizija Imedi neće još nastaviti s emitiranjem jer je dobila sudsku zabranu. Tu televiziju kontrolira News Corp medijskoga mogula Ruperta Murdocha i do zabrane bila je sklona oporbi.

Jedan je ministar u gruzijskoj vladi u petak prvi put dao naslutiti, javlja Reuters, da će Imedi dobiti dopuštenje za nastavak emitiranja ako vlasti budu sigurne da neće poticati nasilje i tražiti svrgavanje vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene