Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni kandidat gruzijske oporbe Levan Gačečiladze, koji osporava rezultate predsjedničkih izbora od subote, zatražio je ostavku predsjednika izbornog povjerenstva u oštrom verbalnom sukobu.


"Podnesite ostavku inače ćemo prosvjedovati svaki dan!", izderao se Gačečiladze na Levana Tarhnišvilija tijekom tog sukoba čiji su prizori emitirani na gruzijskoj državnoj televiziji.

Vezani članci Mihael Sakašvili (Foto: AFP) Kaos u Kijevu: Propalo uhićenje, Saakašvili pobjegao iz policijskog kombija Požar u gruzijskom hotelu (Screenshot: APTN) Požar u hotelu gdje se održava izbor za Miss Gruzije: 11 osoba poginulo, 19 ozlijeđenih

Do sukoba je došlo kad je dosadašnji predsjednik Mihail Saakašvili proglašen ponovno izabranim već u prvom krugu, prema djelomičnim rezultatima. No prebrojavanje glasova još nije bilo gotovo ni više od dva dana nakon zatvaranja birališta.

Prema najnovijim rezultatima objavljenima na stranici povjerenstva koji se oslanjaju na podatke s 87 posto birališta, Saakašvili je dobio 52,1 posto glasova, a Gačečiladze 24,98 posto.

"Pričate laži čitavoj Gruziji. Zahtjevamo ostavku lažljivca Levana Tarhnišvilija", kazao je Gačečiladze.

Tarhnišvili mu je savjetovao da uputi svoje prigovore službenoj instanci ili sudu, osuđujući "prijetnje i pritiske" s njegove strane. 

"Oporba ima predstavnike u izbornom povjerenstvu na svim razinama. Imaju sva potrebna sredstva da djeluju u okviru zakona", dodao je on.