Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na Općoj skupštini UN-a kratko se u ponedjeljak sastao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom.


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji sudjeluje od 23. do 26. rujna na 74. Općoj skupštini UN-a u New Yorku, nakratko se u ponedjeljak sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom te ga tom prigodom pozvao da posjeti Hrvatsku.

Vezani članci Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Grlić Radman uputio otvoreno pismo šefu njemačke televizije ZDF zbog jugo propagande u dokumentarcu "Balkan u plamenu: Jugoslavija - bačva baruta" Grlić Radman kaže da traže najbolju lokaciju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Gordan Grlić Radman: "Niti jedan dio programa EPP-a neće se održati u Saboru"

"Bio sam u pratnji predsjednice (Kolinde Grabar Kitarović) na skupu o zaštiti vjerskih sloboda gdje je govorio američki predsjednik Donald Trump, potpredsjednik (Mike) Pence, bio je i državni tajnik i ministar vanjskih poslova Mike Pompeo s kojim sam se zadržao u kratkom razgovoru i iskoristio prigodu pozvati ga u Hrvatsku", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima.

Hrvatski je šef diplomacije imao i nekoliko bilateralnih razgovora, što s kolegama ministrima što u pratnji predsjednice.

Sudjelovao je i na usvajanju političke deklaracije vezane uz zdravstvenu zaštitu. U agendu UN-a 2030 je ušao i moto Andrije Štampara, kao jedan od 17 provedbenih ciljeva, da "svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu i nitko ne smije biti izostavljen", istaknuo je Grlić Radman.

Uz ostale teme uvijek važne na UN-ovim skupovima - poput klimatskih promjena - istaknuo je i važnost multilateralizma o čemu se govorilo na ekonomskom forumu.

"Hrvatska kao i cijela Europa smatra da sve promjene i sve prijetnje.. možemo rješavati zajednički, a ne unilateralno. Hrvatska je predana ispunjavanju svih ciljeva koji idu u pravcu jačanja i osnaživanja multilateralizma", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova. (Hina)