Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogoršanje politike u BiH

Gregorian: Političari u BiH raspiruju šovinizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian ustvrdio je da se političko stanje u Bosni i Hercegovini pogoršava, što je po njegovim riječima izravna posljedica smišljenog djelovanja lokalnih političkih čelnika koji koriste šovinizam kako bi povećali svoje izglede na izborima najavljenima za listopad 2010.

On je ovu ocjenu iznio u susretu s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom koji je u Sarajevu boravio u pratnji austrijskog ministra obrane Norberta Darabosa, priopćio je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR). Gregorian je također prenio austrijskom predsjedniku i ministru obrane kako trenutačni problemi koje ima BiH nisu isključivo rezultat njezina složenog unutarnjeg ustroja nego imaju političke korijene.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Zbog lokalnih vlasti kasne svi važniji zakoni

Nesposobnost lokalnih vlasti dovela je do toga da one, umjesto da rješavaju posljedice gospodarske krize i stvarne probleme građana, vode javne rasprave o pitanjima za koja znaju da će samo produbiti neslaganja među političkim strankama, tvrdi Gregorian. Posljedica svega toga je da kasni donošenje velikog broja zakona nužnih za euroatlantske integracije i za zatvaranje OHR-a, zaključio je. Američki diplomat također je istaknuo kako je u ovakvoj situaciji nužno zadržati vojne snage Europske unije u BiH (EUFOR) s postojećim mandatom. Zapovjednik EUFOR-a sada je austrijski general Bernhard Biar a ministar Darabos najavio je kako će Austrija u misiju u BiH poslati još vojnika jer je stabilnost na Balkanu njezin prioritet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene