Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonski premijer Nikola Gruevski priznao je da bi kandidaturu njegove zemlje za ulazak u NATO mogao blokirati spor s Grčkom o imenu njegove zemlje.


'Spor s Grčkom o službenom imenu Makedonije predstavlja moguću opasnost', priznao je nakon posjeta sjedištu NATO-a dok se Skoplje nada da će biti pozvano pristupiti zapadnom savezu na summitu koji će se održati od 2. do 4. travnja u Bukureštu.

Vezani članci Prosvjed u Grčkoj (Foto: AFP) Grčka policija ispalila suzavac na prosvjednike zbog imena Makedonije Panos Kamenos (Foto: AFP) Grčki ministar obrane podnio ostavku zbog dogovora o imenu Makedonije, najavio povlačenje i 6 drugih ministara

Predstavnici Makedonije, Grčke i UN-a nisu uspjeli napredovati u pitanju službenog imena Makedonije, o čemu se dvije zemlje spore od 1991. godine.

Atena smatra da ime Makedonije pripada njezinom povijesnoj i kulturnoj baštini. Postigli su da Makedoniju međunarodna zajednica naziva 'Bivša jugoslavenska republika Makedonija' i prijeti da će uložiti veto na pristup Skoplja u NATO-u ako se ne postigne kompromis.

'Potrebno je intenzivirati diskusije', naglasio je makedonski
premijer nakon primanja kod predstavnika 26 zemalja NATO-a i glavnog tajnika Jaap de Hoop Scheffera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju