Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki sud odbacio je zahtjev nekolicine stanovnika otoka Lezbosa u Egejskom moru da zabrani korištenje izraza lezbijka za istospolnu žensku ljubav.


Stanovnici Lezbosa, rodnog mjesta antičke grčke pjesnikinje Sapfo, čije su ljubavne pjesme nadahnule kovanje termina lezbijka, drže da to vrijeđa njihov identitet i stoga su prošlog mjesta zatražili sudsku zabranu korištenja imena.

Vezani članci Lezbijke, ilustracija Svakodnevno se bore i suočavaju s najbizarnijim situacijama: "Rekla je da živi s partnericom i dobila odgovor - aha, onda nemate spolne odnose? Trebam uzeti manje instrumente?" Slika nije dostupna Žitelji Lezbosa ne žele da se lezbijke koriste njihovim imenom

Atenski sud ocijenio je 18. srpnja da riječ lezbijka ne definira identitet otočana i stoga se može koristiti za označavanje istospolne ženske ljubavi u Grčkoj i inozemstvu.

Podnositelji tužbe, osim što su ostali nezadovoljni, moraju platiti i 230 eura sudskih troškova.

Zadovoljan je pak grčki Savez gay i lezbijskih udruga, čiji je pravnik Vassilis Chirdaris pozdravio odluku kao 'dobru za lezbijke u cijelome svijetu'. On ističe da je zahtjev o zabrani upravo 'smiješan' jer sud u Ateni ne može naređivati ljudima u cijelom svijetu.

Otok Lezbos, koji leži blizu turske obale, postao je mjesto susreta lezbijki iz cijelog svijeta. Njihov skup održava se poglavito u selu Eressosu, koje se smatra rodnim mjestom pjesnikinje iz 7. stoljeća prije Krista.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju