Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčki sud: Lezbijke nisu samo s Lezbosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki sud odbacio je zahtjev nekolicine stanovnika otoka Lezbosa u Egejskom moru da zabrani korištenje izraza lezbijka za istospolnu žensku ljubav.

Stanovnici Lezbosa, rodnog mjesta antičke grčke pjesnikinje Sapfo, čije su ljubavne pjesme nadahnule kovanje termina lezbijka, drže da to vrijeđa njihov identitet i stoga su prošlog mjesta zatražili sudsku zabranu korištenja imena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Z GENERACIJA PRIDONIJELA Sve je veći broj Amerikanaca koji se izjašnjavaju kao pripadnici LGBT+ skupine Slika nije dostupna Rasterećuju otok Grčka prebacuje 2500 migranata s Lezbosa u kontinentalni dio zemlje, prvih 700 već je spremno za put

Atenski sud ocijenio je 18. srpnja da riječ lezbijka ne definira identitet otočana i stoga se može koristiti za označavanje istospolne ženske ljubavi u Grčkoj i inozemstvu.

Podnositelji tužbe, osim što su ostali nezadovoljni, moraju platiti i 230 eura sudskih troškova.

Zadovoljan je pak grčki Savez gay i lezbijskih udruga, čiji je pravnik Vassilis Chirdaris pozdravio odluku kao 'dobru za lezbijke u cijelome svijetu'. On ističe da je zahtjev o zabrani upravo 'smiješan' jer sud u Ateni ne može naređivati ljudima u cijelom svijetu.

Otok Lezbos, koji leži blizu turske obale, postao je mjesto susreta lezbijki iz cijelog svijeta. Njihov skup održava se poglavito u selu Eressosu, koje se smatra rodnim mjestom pjesnikinje iz 7. stoljeća prije Krista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene