Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilindenska Makedonija

Grčki konzervativci negoduju zbog prijedloga novog imena Makedonije

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Naziv Republika Ilindenska Makedonija, koji se navodno razmatra kao jedna od mogućnosti za novo ime Makedonije, naišao je u subotu na negativne reakcije u Grčkoj.

Novo ime, kako dpa doznaje iz izvora bliskih grčkoj stranci Nova demokracija (desni centar), grčki konzervativci nisu dočekali s odobravanjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je u četvrtak da je pronađeno rješenje spora oko imena njegove zemlje koje dvije zemlje još moraju službeno odobriti.

Njegov grčki kolega Aleksis Cipras rekao je da obje zemlje aktivno traže "trajno rješenje".

"Svaki korak sada je od ključne važnosti", rekao je na sastanku s predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom, prenijela je u subotu državna televizija ERT.

Naziv Ilindenska Makedonija odnosi se na pobunu protiv Osmanskog Carstva 1903., koja je izbila u Kruševu u današnjoj Makedoniji 2. kolovoza, na Ilinden, pravoslavni vjerski praznik sv. Ilije. Poznata je kao Ilindenski ustanak, a Turci su je okrutno ugušili. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene