Požar u Grčkoj na području Atene (Arhiva: AFP)
Požar u Grčkoj na području Atene (Arhiva: AFP)

Postoje "ozbiljne indicije" da je smrtonosni požar koji je u ponedjeljak buknuo istočno od Atene "podmetnut", rekao je u četvrtak ministar grčke civilne zaštite Nikos Toskas.


"Postavljamo si mnoga pitanja o požaru koji je buknuo na gori Pendeli" i proširio se na Mati, grad u kojemu je bila većina od 83 žrtve i "neću vam skrivati da su nas ozbiljne indicije navele na pokretanje istrage", kazao je Toskas na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s glasnogovornikom vlade Dimitrisom Tzanakopulosom te sa zapovjednicima vatrogasaca i policije.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Twitter/Kolinda Grabar-Kitarović) Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu u EU-u Posljedice požara blizu Atene (Foto: AFP) Izgorjele dvije kuće: Grčki vatrogasci ugasili veliki požar kod Atene

Po riječima Toskasa, prema satelitskim snimkama nekoliko je požara izbilo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. "Ne samo da ima indicija, nego i ozbiljnih znakova koji upućuju na kriminalnu aktivnost", dodao je ministar ne navodeći detalje.

Prema ranijim izviješćima, grčka policija istražuje kako je došlo do toga da vatra bukne na tri različite lokacije istodobno.

Bolna identifikacija više od 80 poginulih u požaru na istočnoj obali Atene nastavila se u četvrtak dok je tijekom poslijepodneva obližnje područje nakon požara zahvatilo olujno nevrijeme u kojemu je pričinjena znatna šteta, ali zasad nema informacija o žrtvama.

Tri dana nakon požara u okolici Matija, s dosad najvećim brojem žrtava u toj zemlji, službeni podaci o broju žrtava i dalje rastu te posljednji podaci govore o 83 poginule osobe.

Forenzičari pokušavaju identificirati desetke tijela pronađenih na opožarenom području pomoću DNK osoba koje bi im mogle biti u srodstvu.

Nadaju se taj posao dovršiti u subotu. Jedan od njih je za grčku agenciju ANA-u rekao da je "velik broj tijela potpuno izgorio, što otežava identifikaciju". (Hina)