Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovisnik o teretani obrijane glave'

FOTO Zgodan i neposlušan: Tko je novi grčki ministar financija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yanis Varoufakis je novi grčki ministar financija, kojeg drugi opisuju kao briljantnog, disidenta, vizionara i egocentrika. Taj 53-godišnji ekonomist, koji je doživio uspjeh komentirajući europsku financijsku krizu putem blogova, poruka na Twitteru, predavanja i knjiga, nije nesklon kontroverzama.

Od svih ekonomista kojima je novi grčki premijer Alexis Cipras okružen, Yanis Varoufakis je bez konkurencije najneposlušniji. On je uvjete ponuđene Grčkoj za pomoć u izlasku iz recesije nazvao "fiskalnim waterboardingom" (referenca na metodu mučenja koju su provodili agenti CIA-e nad zatvorenicima), no ipak ima pažnju Ciprasa.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

Guardian piše kako je Varoufakis upravo zbog svoje ratobornosti možda i postavljen na jednu od najodgovornijih funkcija u novoj grčkoj vladi. Taj "ovisnik o teretani obrijane glave", kako piše Guardian bit će tvrd orah za europske ministre financija.

Čak i unutar same Syrize postoje oni koji smatraju da su stajališta novog grčkog ministra financija neortodoksna. No, njega je Cipras pozvao nazad u Grčku i on je zvijezda. Varoufakis je predavao u Velikoj Britaniji, Australiji i Grčkoj, a napustio je posao na Sveučilištu Texas u Austinu, kako bi se vratio u Grčku na poziv novog premijera.

Yanis Varoufakis je grčko-australske nacionalnosti te politički ekonomist. Doktorirao je 1987. godine na Sveučilištu u Essexu i Sveučilištu East Anglia. Od 1989. do 2000. godine predaje ekonomiju na Sveučilištu u Sydneyju. 2000. godine vraća se u Grčku te predaje ekonomsku teoriju na atenskom sveučilištu. 2002. godine osnovao je Doktorski program iz ekonomije na atenskom sveučilištu, kojem je bio šef do 2008. godine. Od siječnja 2013. godine predavao je na Sveučilištu Texas u Austinu. Varoufakis je kao kandidat u drugom atenskom izbornom okrugu osvojio 135.638 glasova birača, što se smatra najtežom arenom za pridobivanje biračkih glasova u Grčkoj. Niti jedan drugi član Syrize mu nije niti blizu, a povrh svega tu je i činjenica da je Varoufakis na grčkoj političkoj sceni tek tri tjedna.

Takvu popularnost mu pripisuju zbog njegove sposobnosti da popularizira ekonomiju prema grčkim građanima.

Sebe je Varoufakis nazvao "slučajnim ekonomistom" te tvrdi da ga ne sputava nikakva ideologija. Grčki glasači su možda odabrali "prestati s tihom predajom" izabravši Syrizu koja je protiv establišmenta, ali nitko se ne bi trebao previše navikavati na vlast.

Varoufakis ističe kako politika mjera štednje mora prestati. "Biblijska ekonomija, oko za oko, zub za zub, sve ostavlja slijepima i bez zuba", ističe. Svoju budućnost ne predviđa, jer ne zna gdje će biti za dvije, tri ili pet godina. Ipak, zna da Grčka mora ponovno stati na noge te sebe smatra čovjekom koji će to pokušati i provesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene