Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Grka i stranih turista pogođeno je i dalje nestašicom goriva zbog šestodnevnog štrajka cestovnih prijevoznika koji se teško odrazio na opskrbu benzinskih postaja usred turističke sezone.


Tisuće putnika blokirano je zbog štrajka, a otkazuje se i sve više rezervacija. Grčka vlada angažirala je vojne kamione kako bi osigurala opskrbu gorivom. U mnogim dijelovima zemlje opskrbljeno je samo nekoliko benzinskih postaja. ‘Benzinske postaje su presušile’, rekao je predstavnik sindikata Dimitris Makrivelios.

>> Grčka: Nestašica goriva, hrane i lijekova

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Pojeftinit će i benzin i dizel Gužva na cesti (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Štrajk vozača cisterni paralizirao Portugal, hrvatski vozači autobusa najavljuju akciju za 10 dana

Štrajk je teško pogodio prerađivače ribe, koju Grčka izvozi i mnoge tvornice morale su zatvoriti svoja vrata zbog nedostatka goriva. Vlasti su u srijedu izdale nalog prijevoznicima da se vrate na posao, upozorivši ih da bi oni koji to ne učine mogli biti kazneno gonjeni i ostati bez dozvole.

Nastavljaju sa štrajkom unatoč prijetnjama

Kamiondžije su ipak u petak odlučili nastaviti sa štrajkom prosvjedujući protiv vladina plana da liberalizira njihov sektor i smanji cijenu prijevoza. Mjera je predviđena u sklopu plana gospodarskog oporavka koji Grčkoj diktiraju EU i MMF zbog dužničke krize bez presedana.

Po odredbama plana Grčka mora do rujna otvoriti svoj prijevoznički sektor za konkurenciju i liberalizirati i druge zatvorene profesije, poput odvjetničke i arhitektonske, do lipnja 2011. Cestovni prijevoz jedna je od najzatvorenijih profesija u Grčkoj. Nove dozvole nisu izdane gotovo 40 godina. One koje postoje prodaju se za stotine tisuća eura.

Štrajk jako brine turističke agencije. ‘Problemi s opskrbom se nastavljaju i pogoršavaju, osobito na otocima. Situacija je daleko od toga da se vraća u normalu unatoč vladinom nalogu kamiondžijama’, rekao je predsjednik Grčkog saveza turističkih operatera Georges Telonis. (Hina)