Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk vozača kamiona

'Presušile' benzinske: Turisti u problemima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Grka i stranih turista pogođeno je i dalje nestašicom goriva zbog šestodnevnog štrajka cestovnih prijevoznika koji se teško odrazio na opskrbu benzinskih postaja usred turističke sezone.

Tisuće putnika blokirano je zbog štrajka, a otkazuje se i sve više rezervacija. Grčka vlada angažirala je vojne kamione kako bi osigurala opskrbu gorivom. U mnogim dijelovima zemlje opskrbljeno je samo nekoliko benzinskih postaja. ‘Benzinske postaje su presušile’, rekao je predstavnik sindikata Dimitris Makrivelios.

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju

>> Grčka: Nestašica goriva, hrane i lijekova

Štrajk je teško pogodio prerađivače ribe, koju Grčka izvozi i mnoge tvornice morale su zatvoriti svoja vrata zbog nedostatka goriva. Vlasti su u srijedu izdale nalog prijevoznicima da se vrate na posao, upozorivši ih da bi oni koji to ne učine mogli biti kazneno gonjeni i ostati bez dozvole.

Nastavljaju sa štrajkom unatoč prijetnjama

Kamiondžije su ipak u petak odlučili nastaviti sa štrajkom prosvjedujući protiv vladina plana da liberalizira njihov sektor i smanji cijenu prijevoza. Mjera je predviđena u sklopu plana gospodarskog oporavka koji Grčkoj diktiraju EU i MMF zbog dužničke krize bez presedana.

Po odredbama plana Grčka mora do rujna otvoriti svoj prijevoznički sektor za konkurenciju i liberalizirati i druge zatvorene profesije, poput odvjetničke i arhitektonske, do lipnja 2011. Cestovni prijevoz jedna je od najzatvorenijih profesija u Grčkoj. Nove dozvole nisu izdane gotovo 40 godina. One koje postoje prodaju se za stotine tisuća eura.

Štrajk jako brine turističke agencije. ‘Problemi s opskrbom se nastavljaju i pogoršavaju, osobito na otocima. Situacija je daleko od toga da se vraća u normalu unatoč vladinom nalogu kamiondžijama’, rekao je predsjednik Grčkog saveza turističkih operatera Georges Telonis. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene