Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka: Pobijedili konzervativci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativni premijer Costas Karamanlis jučer je pobijedio na grčkim izborima, a službeni rezultati pokazuju da će imati tanku većinu u parlamentu.

Grčki konzervativci suočavaju se sada s teškom zadaćom provođenja reforma, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Slika nije dostupna Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore

Grčki bruto domaći proizvod per capita među najnižima je u euro-zoni, samo je Portugal iza Grčke, javlja dpa. Gotovo 20 posto Grka živi ispod granice siromaštva.

Službeni Bruxelles hvali premijera Costasa Karamanlisa zbog gospodarskog napretka. Karamanlis je najavio nastavak reforma, ali analitičari kažu da su mu katastrofalni požari i skandali podrezali krila i mogli bi mu otežati gospodarske reforme.

Parlamentarna se većina konzervativaca smanjila sa 165 zastupničkih mjesta u 2004. na 152 mjesta koliko su sad dobili. Grčki parlament ima 300 zastupnika.

"Hvala vam na povjerenju. Jasno ste rekli što mislite i izabrali ste put kojim će zemlja ići idućih godina", rekao je Karamanlis dok su se tisuće pristalica okupljale u središtu Atene i mahale plavim zastavama njegove stranke Nove demokracije, javlja Associated Press.

Izjavio je to samo nekoliko minuta nakon što mu njegov protivnik, socijalistički čelnik George Papandreou priznao izborni poraz. Službeni rezultati nakon što je prebrojano 99 posto glasova kažu da Nova demokracija premijera Karamanlisa vodi s 41,8 posto, a PASOK je dobio 38,1 posto glasova.

"Narod je izabrao i njegova se odluka poštuje. PASOK se žestoko borio, ali nije uspio", rekao je Papandreou, čelnik PASOK-a, stranke koju je utemeljio njegov otac, nekadašnji grčki premijer Andreas Papandreou.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene