Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paketi-bombe

Grčka na 48 sati prekinula slanje poštanskih pošiljki zrakoplovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je na 48 sati prekinula slanje poštanskih pošiljki zrakoplovom u inozemstvo i pregledala tisuće paketa u srijedu nakon što su paketi-bombe ovaj tjedan stizali na više izaslanstava i na adrese europskih čelnika.

Vjeruje se da iza tih napada stoje gerilci krajnje ljevice. Zabranu u trajanju 48 sati Grčka je proglasila pošto je od ponedjeljka u Ateni otkriveno 14 pisama-bomba adresiranih na veleposlanstva Belgije, Bugarske, Čilea, Njemačke, Nizozemske, dok su dva i eksplodirala u veleposlanstvima Rusije i Švicarske ne ozlijedivši nikoga. Sumnjivi paketi bili su odaslani i uredu francuskog predsjednika te uredima talijanskog premijera i njemačke premijerke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Serija bombaških udara Stravičan teroristički napad u Meksiku, stradala i djeca: ''To je nešto što nikada prije nismo vidjeli ovdje'' Ilustracija Pozamašna zaliha FOTO Držao privatno skladište oružja kod Biograda: Ni policija nije mogla vjerovati što su sve našli

Lakše ozljede u ponedjeljak je zadobio zaposlenik u meksičkom veleposlanstvu kojemu je pismo eksplodiralo u rukama. Grčka policija strahuje da je s njezina teritorija odaslano više pisama-bomba te je počela istragu u suradnji s policijama iz drugih zemalja.

Noću na srijedu zapaljeni su deseci automobila i vjeruje su da su to učinili samozvani anarhisti. Napadi pismima-bombama dogodili su se uoči lokalnih izbora u nedjelju pošto su vladajući socijalisti izloženi kritikama zbog strogih mjera štednje u borbi protiv korupcije i radi smanjenja javne potrošnje.

Krajnji ljevičari i militantne skupine izvele su niz napada zapaljivim bocama i bombama otkako je u prosincu 2008. policija ubila mladića u Ateni što je potaknulo najgore nemire u zemlji u zadnjih nekoliko desetljeća. Tri su osobe ubijene od 2009. u napadima za koje su odgovornost preuzeli anarhisti i gerilci krajnje ljevice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene