Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka isplatu zajma

Grčka ima novca još do 16. studenog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Antonis Samaras rekao je da Grčka ima novca još do 16. studenog. Ta zemlja sada očekuje isplatu tranše u iznosu od 31,2 milijarde eura u okviru zajma koji su odobrili EU i MMF.

Novac Grčkoj hitno treba, a prognoze za to da će ga i dobiti nisu loše. Naime, čelnici eurozone pozdravili su napretke Grčke u programu reforme, a to daje naslutiti da će ta zemlja dobiti sljedeću tranšu pomoći koju hitno treba, piše EU Observer.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn rekao je da je ‘razočaran’ kašnjenjem, kako na grčkoj, tako i na europskoj razini, s ubrizgavanjem gotova novca u grčko gospodarstvo. S obzirom na presudnu važnost tog pitanja za spašavanje grčkih malih i srednjih poduzeća koja se guše zbog mjera štednje i nepovjerenja inozemnih dobavljača, ‘ne mogu prihvatiti dodatna kašnjenja (...) govorimo o tome da budemo ljudi’, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Ateni.

Rekao je da će u vezi s time ‘obaviti nekoliko telefonskih razgovora’, među kojima i s Europskom investicijskom bankom (EIB), ali je natuknuo da će također pokušati djelovati na grčki bankarski sektor. EIB se u srpnju obvezao da će pomoći u financiranju grčkih malih i srednjih poduzeća tako što će do 2015. uplatiti u jamstveni fond 1,44 milijarde eura.

>> Čelnici eurozone pozdravljaju napretke u Grčkoj

Grčka koalicijska vlada koju predvodi konzervativni premijer Antonis Samaras postavila je ubrizgavanje gotova novca u gospodarstvo za svoj prioritet, s obzirom na razmjere nezaposlenosti od 25,1 posto u srpnju i na recesiju koja će se, očekuje se, nastaviti u 2013., šestu godinu zaredom.

No da bi sve prošlo što bezbolnije, Grčka i banke, koje su na putu dokapitalizacije, očekuju isplatu tranše u iznosu od 31,2 milijarde eura u okviru zajma koji su odobrili EU i MMF. Ta je isplata blokirana od lipnja jer se čeka novi plan ušteda i reforma u Grčkoj, poštujući obveze koje je ta zemlja preuzela prema svojim vjerovnicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene