Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije (Foto: AFP)
Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije (Foto: AFP) Foto: Afp

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije pripremaju nacrt dokumenata koji bi mogli otvoriti put rješenju desetljećima starog spora oko ima bivše jugoslavenske republike Makedonije.


Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je rekao da su on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov zaključili razgovore o tom pitanju i da će ih sada preuzeti dva premijera nakon što se riješe neka pravna pitanja.

Vezani članci Požar COVID bolnice u Makedoniji - 5 U požaru COVID bolnice u Tetovu 14 je osoba izgubilo život: Ministar objavio koliko je zdravstvenih djelatnika ozlijeđeno Slika nije dostupna Pahor ponudio posredovanje u rješenju makedonsko-grčkog spora

"Nacrti dokumenata pripremljenih na ministarskoj razini bit će predani dvojici premijera koji će to raspraviti među osobom i postići konačan dogovor", rekao je Kotzias nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Bruxellesu. On nije naveo pojedinosti o tome što je dogovoreno u njegovim razgovorima s Dimitrovim.

Grčka i Makedonija nastoje postići sporazum prije summita EU-a krajem lipnja koji bi mogao otvoriti put Makedoniji za možebitno članstvo.

Grčka se dugo vremena protivila da Makedonija dobije pravo koristiti to ime tvrdeći da bi to značilo i posezanje za teritorijem sjeverne grčke regije istog imena. Spor je blokirao nastojanja Makedonije da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji.

Grčki premijer Alexis Tsipras je nakon susreta s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom ranije ovoga mjeseca rekao da su dvije zemlje uvelike približile stajališta te da bi se, ako će napredak biti dovoljan, mogli ponovno sastati idućeg mjeseca. (Hina)