Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU ima do u detalje razrađen scenarij za izlazak iz eurozone Grčke, koja ima rok do četvrtka predati prihvatljiv zahtjev za novu financijsku pomoć ili se u suprotnom neće moći izbjeći crni scenarij, upozorili su u utorak čelnici europskih institucija.


"Imamo do u detalje razrađen scenarij za Grexit (izlazak) Grčke", upozorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon završetka izvanrednog summita eurozone, koji je bio posvećen Grčkoj.

Vezani članci Snijeg u Grčkoj - 2 Snijeg na Mediteranu: Zbog hladne fronte ponegdje ih zamelo i do tri metra snijega Slika nije dostupna Luksemburg upozorio Berlin na snažne posljedice Grexita

Dodao je da imaju i razrađen scenarij za humanitarnu pomoć kako bi se sačuvalo dostojanstvo grčkog naroda i prefererirani scenarij ostanka Grčke u eurozoni, ali se zauzvrat od nje očekuje da podnese vjerodostojan plan reformi kako bi mogla dobiti pomoć.

"Večeras nismo postigli dogovor. Novi summit svih 28 članica EU-a je u nedjelju", rekao je Juncker, dodajući da se ne može isključiti nijedna hipoteza. Prije toga, u subotu predviđen je sastanak ministara financija eurozone.

POSLJEDNJA ŠANSA ZA GRČKU Zakazan novi sastanak: 'Nadam se da će biti zadnji'

"Situacija je vrlo kritična i ne možemo isključiti crni scenarij. Ne bude li dogovora do nedjelje moramo razgovarati o posljedicama za cijelu EU", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. "Ovo je najkritičniji trenutak u našoj povijesti", kazao je Tusk.

"Tvrda realnost je da sada imamo samo pet dana da postignemo konačni dogovor. Do sada sam izbjegavao govoriti o krajnjim rokovima, ali večeras moram glasno i jasno reći da krajnji rok istječe ovoga tjedna. Svi mi smo odgovorni za krizu i svi imamo odgovornost da je riješimo", rekao je Tusk.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije pretjerano optimistična da će do nedjelje biti postignuto rješenje.

Na pitanje može li Grčka izaći iz eurozone ako ne iznese uvjerljive reformske prijedloge, Merkel je rekla da će se na summitu u nedjelju odlučiti hoće li se otvoriti pregovori o dvogodišnjem programu pomoći za Grčku.

Merkel je rekla da se u utorak nije razgovaralo o mogućnosti da Grčka uvede paralelnu valutu. Također je dodala da eurozona stoji pri svom obećanju iz 2012. da će olakšati dužnički teret Grčke bude li ispunjavala uvjete, ali da ne dolazi u obzir oprost duga, jer to nije dopušteno po ugovoru EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju