Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija eurozone odobrili su isplatu šestog obroka pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijarda eura, bez kojeg bi do sredine prosinca ta zemlja otišla u stečaj.


Riječ je šestom obroku iz paketa pomoći odobrenog u svibnju 2010. godine, čiji je ukupni iznos 110 milijarda eura, od čega 80 milijarda eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda.

Preduvjet za isplatu šeste tranše pomoći bio je da se oporbene stranke u Grčoj pismeno obvežu da će poštovati obveze koje je grčka vlada preuzela u svom programu štednje radi smanjivanja proračunskog deficita..

Načelna odluka o isplati donesena je još ranije, ali je bila suspendirana kada je bivši premijer George Papandreu najavio referendum o paketu mjera štednje koji je već bio prihvaćen u parlamentu. Papandreu je nakon toga odstupio s dužnosti, a njegovu vladu je zamijenila vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi novi premijer Lukas Papademos.

Europska unija nije htjela odobriti isplatu te pomoći sve dok iz Atene ne stigne pismeno jamstvo da će parlamentarne stranke podržavati paket reformskih mjera, kojima je za cilj dovesti u redu državne financije.

Vezani članci Zagreb: Sunčano poslijepodne u središtu grada Priča iz Zagreba koja vraća vjeru u ljude: Mladić izvukao jednu mamu iz nevolje koja se svakome može dogoditi Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina