Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Recepti gladi'

Grčka: Pomama za kuharicom za preživljavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna knjiga koja se nalazi u prodaji u Grčkoj od ove godine, postala je apsolutni hit među grčkim stanovništvom. 'Recepti gladi: Život u Ateni tijekom okupacije', naslov je koji je u pola godine doživio već drugo izdanje u toj zemlji.

Radi se o kompilaciji čak 6.000 novinskih članaka iz perioda od 1941. do 1944. godine, odnosno doba kad je Grčka bila pod nacističkom okupacijom. U njoj Grci, koje pritišće teška ekonomska kriza, mjere štednje i bankrot, očito pronalaze korisne savjete za prehranu u vrijeme teške krize, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" MMF Zauzdavanje inflacije MMF-ovo upozorenje Europi: Moguće su kaotične korekcije cijena stambenih nekretnina

Autorica knjige je povjesničarka i profesorica u srednjoj školi Eleni Nikolaidou, kojoj je trebalo 18 mjeseci da prikupi sve 'recepte' i kolumne iz ionako teško cenzuriranih novina tog vremena, u kojima su građani davali jedni drugima savjete za preživljavanje.

Neki od savjeta u knjizi pobuđuju i nelagodu, kao na primjer skupljanja mrvica sa stola, kako bi se na kraju tjedna prikupila puna šalica istih, od kojih se može napraviti možda i pogača.

Mjere štednje koje Grčka mora provesti, kako bi mogla koristiti zajam MMF-a i Europske unije promijenile su potrošačke navike devet od 10 Grka, što se tiče kupovine hrane, objavila je još u rujnu potrošačka organizacija KEPKA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene