Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugasit će im svjetlo

Južna Koreja sprema posebno oružje za Kima - "bombu zamračenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja spremna je upotrijebiti grafitne bombe koje mogu (barem privremeno) paralizirati sjevernokorejsku mrežu opskrbe električnom energijom, u slučaju da dođe do najgoreg – nuklearnog rata.

Vojni izvori otkrili su za južnokorejsku agenciju Yonhap da mogu u bilo kojem trenutku početi proizvoditi takozvanu "bombu zamračenja". Grafitna bomba radi na taj način da nakon detonacije u zraku oslobađa oblak kemijski tretiranih niti od karbon grafita iznad svoje mete i uzrokuje kratke spojeve u električnim spojevima i općenito na električnoj mreži, što može dovesti do prekida opskrbe elektirčnom energijom na tom području.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Južna Koreja to je oružje razvila kao jedan od segmenata programa preventivnog udara nazvanog "Ubojiti lanac". Taj program dizajniran je otkriti, identificirati i presresti nadolazeće projektile u najkraćem mogućem vremenu i usko je povezan s južnokorejskim protuzračnim i proturaketnim obrambenim sustavom, prenosi news.com.au.

Grafitna bomba, međutim, nije neka novost jer su je Amerikanci koristili još u Prvom zaljevskom ratu 1990. – 1991. godine te tijekom bombardiranja Srbije 1999. godine u sklopu NATO operacija.

RT piše kako su te bombe neučinkovite protiv izoliranih električnih kabela te da se njihov efekt može izbjeći jednostavno gašenjem električne mreže na području dok se karbonski oblak ne slegne.

Grafitne su bombe takozvane "mekane bombe", odnosno nisu ubojite za one koji žive na području na kojem oslobode svoj oblak.

Njihov je razvoj ubrzan za otprilike tri godine u Južnoj Koreji, iako je bio planiran do sredine 2020. godine. Silom prilika, Jug je morao reagirati prije pa je to i učinio.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene