Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među njima puno zapadnjaka

Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke obavještajne službe procjenjuju da je od 2011. gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i u Irak, što je dvostruko više od ranije procjene iznesene prije godinu dana, piše u subotu navečer New York Times.

Od tih 30.000 stranih boraca, među kojima je dobar broj zapadnih državljana, oko 250 dolazi iz Amerike, a lani ih je bilo stotinjak, navodi NYT prenoseći izjave američkog obavještajnog vrha.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati

Većina stranih džihadista koji dolaze iz sto zemalja, priključili su se Islamskoj državi (IS) koja je prije više od godinu dana zauzela velik dio Sirije i Iraka.

Američki čelnici koji su razgovarali s NYT-om procijenili su prije godinu dana da je u te dvije zemlje ušlo 15.000 stranih boraca iz 80 zemalja.

Sirija: 15 ruskih teretnih zrakoplova sletjelo u Latakiju

Američki predsjednik Barack Obama u utorak će u New Yorku u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine predvoditi međunarodni skup o borbi protiv IS-a.

Sjedinjene Države već više od godinu dana predvode vojnu koaliciju šezdesetak zemalja koja je izvela tisuće zračnih udrara na položaje IS-a u Siriji i u Iraku.

Kako navodi NYT, udvostručenje broja stranih džihadističkih boraca ide u prilog pretpostavci da koalicija protiv IS-a nailazi na teškoće, napose kada je riječ o zaustavljanju vala džihadista u zemljama članicama i o razmjeni obavještajnih podataka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene