Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dukore i Rwema, dvije mlade gorile, svojom hrabrom i srčanom akcijom iznenadile su znanstvenike Dian Fossey Gorilla Funda u Ruandi.


Nekoliko dana nakon što je ženka iz njihove skupine uginula od teških ozljeda koje joj je zadala zamka postavljena na njihovom području, Dukore i Rwema su se uhvatili posla. Udružili su snage i rastavili zamku koja im je ubila rođakinju.

Vezani članci Jean-Claude Juncker (Foto: Screenshot/RT) Predsjednik Europske Komisije bakljom zamalo zapalio predsjednika Ruande i njegovu ženu Ruanda ujedinjena kao obitelj, 25 godina nakon genocida (Foto: AFP) Od genocida je prošlo 25 godina: ''1994. nije bilo nikakve nade, oko nas je vladala samo tmina''

>> Mama gorila pokvarila zabavu: Ne druži se s neznancima!

„Kolega John Ndayambaje je uočio zamku u samoj blizini skupine gorila“, napisala je na svom blogu Veronica Vecellio, istraživačica gorila u Ruandi. „Vuba, član skupine, je počeo vikati na Johna, dok su ostali trčali prema zamci i zajedno vukli granu za koju je bio pričvršćen konopac. Vidjeli su još jednu zamku u blizini i jednakom brzinom i nju uništili“, napisala je Vecellio i dodala kako još nikad nisu čuli za slične postupke mladih gorila.

>> Sličniji smo gorilama no što smo mislili

U vrrijeme kad su ih gorile oduševile, osoblje parka za promatranje divljih gorila još uvijek se oporavljalo od smrti Ngwino, mlade gorile koja je i uhvaćena u zamci. Zaposlenici parka su je prekasno pronašli, a umrla je zbog teškog loma ramena i gangrene koja joj je zahvatila nogu.

Lovci u Vulkanskom nacionalnom parku u Ruandi postavljaju na tisuće zamki od konopca i grana. Iako su namijenjene antilopama i ostalim životinjama, često na njih naiđu gorile.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.