Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća u Nigeriji

Gori nafta iz bušotine 10 km od obale, stanovnici se žale na osip, teško dišu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već više od mjesec dana bukti požar u kojem gori nafta iz bušotine u moru desetak kilometara od nigerijske obale.

Zabrinuti stanovnici već su prijavili zdravstvene probleme koje osjećaju, ali iz Chevrona iz čije bušotine curi nafta uvjeravaju ih da za to nije odgovorna nafta koja gori, javlja APTN.

Pročitajte i ovo Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

Lloyd Avram, glasnogovornik Chevron Nigeria Limited, kaže da nema rizika za zdravlje i da obližnje plaže nisu zagađene. Lokalno se stanovništvo požalilo na osip, otežano disanje i probleme u probavnom sustavu od kad je buknuo požar.

Chevron je priopćio da njihovi testovi pokazuju kako nema zagađenja zraka zbog požara, iako priznaju da su stradale ribe. A ribarenje je lokalnim stanovnicima izvor prihoda.

>> Iran prijeti prekidom prodaje nafte

U ponedjeljak je nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan pokušao smiriti ljute stanovnike, ali bez uspjeha. Još nije poznato kada bi požar mogao biti ugašen.

Selo Koluama 16. siječnja probudilo je serija eksplozija koja se dogodila na platformi Chevrona u Atlanskom oceanu koji je smješten desetak kilometara od obale. U eksploziji je poginulo dvoje ljudi. U Chevronu kaže da istražuju što je bio uzrok požara.

U Nigeriji se proizvodi više od 2,5 milijuna barela sirove nafte dnevno, zbog čega je ta zemlja glavni proizvođač nafte u Africi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene