Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslavan rekord

Gori i od Iraka: Belgija svjetski rekorder s najdužom političkom krizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgija, koja je nakon izbora bez vlade 249 dana, jučer je izjednačila svjetski rekord najduže političke krize koju je do sada nosio Irak, što je diljem zemlje obilježeno ironičnom 'revolucijom krumpirića'.

Na skupovima se okupilo oko 5.000 mladih u glavnim sveučilišnim gradovima, prema podacima jednog studentskog saveza. U Bruxellesu se okupilo tisuću studenata ispred Ministarstva pravosuđa gdje su organizirane degustacije piva i krumpirića, na skupu na kojemu se tražilo jedinstvo Belgije, ugroženo neslaganjem Flamanaca i Valonaca.

Nacionalni simbol krumpirići bili su u središtu skupa u Louvainu, koji je 1968. bio središte utemeljenja autonomaškog pokreta Flandrije. Jedan od organizatora je istaknuo da oni žele pokazati valonskim kolegama da se protive odvajanju, te da Flamanci i Valonci imaju jednake društveno-gospodarske probleme.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Bez vlade od 13. lipnja

Od izbora 13. lipnja 2010. Belgija nije formirala vladu jer se Flamanci i Valonci ne uspijevaju dogovoriti o zajedničkoj budućnosti. Flamanci traže pojačanu autonomiju, koju im Valonci odbijaju. U Gentu se stotinjak ljudi gotovo potpuno skinulo u znak prosvjeda protiv političkog zastoja.

Prošle godine Iračanima je trebalo 249 dana da bi postigli sporazum o podjeli vlasti između Kurda, sunita i šijita, a Flamanci i Valonci su jako daleko od dogovora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene