Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov potrošio je sav novac od Nobelove nagrade za mir za izgradnju bolnica za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu.


'Nisam ga ni vidio. Tražio sam da raspodjele taj novac. Izgradili su šest bolnica na područjima pogođenima katastrofom u Černobilu', rekao je Gorbačov u intervjuu za Novu Gazetu pred svoj 80. rođendan koji će proslaviti 2. ožujka.Otac perestrojke dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir. Novac za nagradu tada je iznosio četiri milijuna švedskih kruna.
U travnju 1986., dok je Gorbačov bio na vlasti, četvrti reaktor u černobilskoj nuklearki, udaljenoj stotinu kilometara od glavnog grada Ukrajine, eksplodirao je i zatrovao velik dio Europe, a posebice Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, tri bivše sovjetske republike.

Vezani članci Požar u Černobilu Vlasti tvrde da je ugašen požar oko černobilske elektrane, stručnjaci kažu: "Nije bilo mjesta panici" Bivša nuklearna elektrana Černobil, ilustracija Gori šuma blizu nuklearke u Černobilu: Vatrogasci se bore s vatrom i radioaktivnim zračenjem

>> Gorbačov: Spriječio sam treći svjetski rat

Vlasti su danima skrivale tu katastrofu, što je pridonijelo tomu da su ozračene stotine tisuća ljudi.Dio novca od Nobelove nagrade otišao je i u Kazahstan za borbu protiv isušivanja Aralskog jezera, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je u intervjuu optužio rusku vladajuću elitu da je potpuno ravnodušna prema običnu narodu. 'Oni su bogati i razvratni. Njihov ideal je da postanu poput (Romana) Abramoviča. Ja to prezirem. Sramim se bogatih razvratnika. To je sramota i za nas i za zemlju', rekao je Gorbačov. (Hina)