Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na treću godišnjicu zrakoplovne nesreće kod Smolenska u Rusiji u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, u srijedu je više stotina prosvjednika podržalo njegova brata blizanca Jaroslawa Kaczynskog koji je pred predsjedničkom palačom položio vijenac.


Uz političara Kaczynskog bili su izaslanici iz njegove konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS, oporba). Ta stranka vjeruje da je nesreća posljedica urote protiv poljskog izaslanstva koje je putovalo u Rusiju na komemoraciju 70. godišnjice pokolja poljskih časnika koje je strijeljala sovjetska Crvena armija. Tupoljev 154 koji je prevozio predsjednika i njegovu suprugu te još 94 osoba, a među njima visoke poljske i vojne dužnosniki, srušio se u gustoj magli kod Smolenska na zapadu Rusije.

Prosvjednici su u srijedu pred predsjedničkom palačom otpjevali himnu uz natpise 'Probudi se Poljska! Zločini u Katynu i Smolensku, napadi na neovisnu Poljsku'. U srijedu ujutro se premijer Donald Tusk poklonio na varšavskom groblju Powazki pred grobnicom tridesetak poljskih dužnosnika poginulih u nesreći zajedno s predsjednikom Kacynskim.

Vezani članci Sudar Nestrpljivi vozač zapeo na tračnicama i nije stigao pobjeći nadolazećem vlaku Slika nije dostupna Stravična nesreća u Rusiji: Autobus s mosta pao na zaleđenu rijeku u Sibiru, najmanje 19 poginulih

>> Ruski vojnici na sudu zbog krađe žrtve nesreće

Predsjednički par Kaczynski pokopan je u katedrali dvorca Wawel u Krakovu. U utorak je oko 300 pristaša poljske nacionalne desnice prosvjedovalo pred veleposlanstvom Rusije u Varšavi. Nosili su natpise kojima ruske vlasti i poljsku vladu optužuju za nesreću i traže da se u domovinu dopremi olupina aviona koja je još u Smolenku.

Prema anketi 33 posto Poljaka 'ne isključuje' da je nesreća bio atentat. Poljsko istražno povjerenstvo zaključilo je međutim da glavna krivnja za nesreću leži na poljskoj strani, no odgovorni su i ruski kontrolori i manjkava oprema zračne luke u Smolensku. Ruska istraga tvrdi da glavna odgovornost leži na nedovoljno uvježbanoj poljskoj posadi jer su piloti odlučili sletjeti iako to atmosferski uvjeti nisu dopuštali. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook