Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna obljetnica

Godina dana krvavog sukoba na istoku Ukrajine: Više od 6000 mrtvih i primirje na krhkim nogama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije godinu dana počeli su sukobi ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine gdje je u borbama poginulo više od 6000 ljudi. Sukobljene strane uglavnom poštuju primirje potpisano u veljači usprkos sporadičnim okršajima.

Najvažniji datumi sukoba na istoku Ukrajine:

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

- 2014:

- 6. travnja: Dva tjedna nakon ruskog pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima proruski prosvjednici zauzimaju zgrade državne uprave u najvećim gradovima na istoku Ukrajine - Donecku, Luhansku i Harkivu. U narednim danima proglašavaju takozvane narodne republike Doneck i Luhansk.

- 14. travnja: Dva dana pošto su pobunjenici zauzeli Slavjansk, Kijev pokreće "protuterorističku operaciju" radi zauzimanja područja koje kontroliraju separatisti.

Putinu ne pada napamet vratiti Krim: 'Naš teritorij nije predmet rasprave'

- 2. svibnja: Četrdesetak ljudi, uglavnom proruskih pobunjenika, pogiba u Odesi u podmetnutom požaru nakon sukoba s pristašama vlade u Kijevu. Nasilje potiče strah od širenja proruske pobune na jugu Ukrajine.

- 11. svibnja: Masovno 'da' na referendumu o neovisnosti Donecka i Luhanska koji su organizirali separatisti. Kijev i Zapad osuđuju referendum kao "protuzakonit" a Rusija kaže da "poštuje" njegov ishod iako ga službeno ne priznaje.

- 25. svibnja: Prozapadni milijarder Petro Porošenko pobjeđuje na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Pobunjenici su zabranili glasovanje na područjima pod njihovom kontrolom.

- 5.-6. srpnja: Ofenziva ukrajinskih snaga koje oslobađaju dio teritorija pod nadzorom separatista, napose Slavjansk koji su pobunjenici napustili nakon krvave opsade.

Ukrajinski parlament usvojio Zakon kojim pobunjenicima u Donbasu nude poseban status

- 17. srpnja: Boeing Malasyia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade srušio se na istoku Ukrajine, najvjerojatnije pogođen raketom. Kijev i proruski pobunjenici međusobno se optužuju za tu tragediju.

- 25. kolovoza: Početak protuofenzive pobunjenika koji nanose niz poraza ukrajinskoj vojsci, napose u Ilovajsku (360 poginulih vojnika, 180 nestalih) i na južnoj doneckoj bojišnici, uz jaku potporu, tvrde Kijev i Zapad, redovitih ruskih postrojba.

- 5. rujna: Kijev i pobunjenici u Minsku postižu primirje uz sudjelovanje Rusije i OESS-a. Dogovor iz Minska predviđa veću autonomiju za Doneck i Luhansk. Sredinom listopada novi mirovni pregovori doživljavaju neuspjeh i borbe se nastavljaju.

Kličko prozvao Putina i poručio Zapadu: 'On će izazvati Treći svjetski rat'

- 26. listopada: Prozapadne stranke pobjeđuju na ukrajinskim parlamentarnim izborima koje separatisti bojkotiraju.

- 2. studenoga: Na predsjedničkim izborima koje su organizirali pobunjenici pobjeđuje Aleksandar Zaharčenko u Donecku i Igor Plotnicki u Luhansku. Kijev osuđuje izbore i reagira prekidom financiranja područja pod nadzorom pobunjenika.

- 2015:

- 22. siječnja: Zračna luka u Donecku, razrušena u devetomjesečnim silovitim sukobima, u cijelosti pada u ruke pobunjenika.

- 12. veljače: Vladimir Putin i Petro Porošenko, pod pritiskom Francoisa Hollandea i Angele Merkel, zaključuju dogovor u bjeloruskoj prijestolnici. Minsk 2 potvrđuje i jača odredbe Minska 1, obnavljajući primirje i tražeći ponovo povlačenje teškog oružja s bojišnice.

- 18. veljače: Nakon više od deset dana borba, ukrajinska vojska prepušta pobunjenicima Debaljceve, strateško mjesto između Donecka i Luhanska. Od tada je na bojišnici stanje nepromijenjeno a primirje se uglavnom poštuje, unatoč povremenim granatiranjima. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene