Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća kazna ikad

GM mora platiti 35 milijuna dolara kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest je stigla dan nakon što je GM objavio da će povući gotovo 3 milijuna vozila zbog greške.

Koncern General Motors morat će platiti 35 milijuna dolara kazne zbog načina na koji je vodio krizu nastalu otkrićem neispravnog dijela u svojim automobilima, rezultat je istrage koju je provelo američko ministarstvo prometa, objavile su u petak agencije.

Pročitajte i ovo Nogometni trener iz Srbije proglašen je krivim zbog krađe mobitela bivše djevojke Stigla presuda Nogometni trener usred noći upao bivšoj curi u stan: Uhvatio ju je za vrat i vikao "kurvo!" Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Riječ je o najvećoj ikad određenoj kazni nekom proizvođaču automobila, jer je Uprava za sigurnost prometa na američkim autocestama (NHTSA) podigla maksimalnu kaznu na taj iznos nakon što je Toyota 2010. morala zbog kvara povući golem broj svojih vozila na popravak.

Američki automobilski koncern kažnjen je zato što je prekasno povukao vozila s greškom na prekidaču paljenja i 'propustio signalizirati sigurnosnu grešku... saveznoj vladi u zadanom roku', navodi se u zajedničkom priopćenju GM-a, ministarstva i NHTSA-a.

General Motors također je morao prihvatiti 'nadzor i provjeru svojih postupaka', što je mjera koja dosad nikome nikad nije bila izrečena, a uključuje i obvezu izvještavanja saveznih vlasti o svim promjenama u procesu zamjene neispravnih dijelova, koji bi trebao biti dovršen do 4. listopada, stoji u priopćenju u kojem se izrijekom spominje model Chevrolet Cobalt.

Automobilska industrija dobila prvu ženu na čelu General Motorsa!

Neispravni prekidač paljenja onemogućuje aktiviranje zračnih jastuka i uz tu se grešku veže najmanje 13 nesreća sa smrtnim posljedicama, od kojih su se neke dogodile prije više godina.

Inženjeri GM-a otkrili su kvar 2001. pa je tvrtka izložena žestokim kritikama zbog toga što nije prije povukla vozila kako bi zamijenila neispravni dio.

General Motors, koji je u pokušaju da ublaži posljedice, od početka ove godine povukao 10 milijuna vozila na popravak, objavio je kako će platiti kaznu.

Nekoliko američkih državnih institucija i saveznih država provodi odvojene istrage o istoj stvari, ali zasad se ne zna kako će objavljeni rezultati ove istrage utjecati na njih.

Vijest o kazni stigla je samo dan nakon što je GM objavio da će diljem svijeta povući gotovo 3 milijuna vozila zbog greške na stražnjim svjetlima i mogućih neispravnosti na kočnicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene