Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen tvrdi da je 'sobono uvjeren' da je navodni kemijski napad u Siriji izveo režim Bašara al-Asada.


Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen snažno je u ponedjeljak osudio uporabu kemijskog oružja u Siriji, istaknuvši da je osobno uvjeren da je sirijski režim odgovoran za te napade te dodao da međunarodna zajednica mora reagirati na to.

Vezani članci Slika nije dostupna Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada Slika nije dostupna Vladimir Putin otvorio summit G20: O Siriji ćemo pričati za večerom

'Kemijski napad koji se dogodio 21. kolovoza u blizini Damaska gnusan je i neoprostiv i vjerujemo da se takav napad ne smije ignorirati. Postoje razlozi zašto je kemijsko oružje zabranjeno u civiliziranom svijetu. To je užasno i barbarsko oružje kojemu ne smije biti mjesta u 21. stoljeću', rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

>> Rusi i dalje negiraju korištenje kemijskog oružja u Siriji

Rasmussen je dodao da odluka o tome kakav će biti odgovor na te napade još nije donesena, kazavši da nije na NATO-u, nego na njegovim zemljama članicama da odluče kako će reagirati. Istaknuo je da će NATO, u slučaju napada sirijskog režima na Tursku u znak odmazde na eventualnu vojnu akciju, smatrati da je napadnut cijeli Savez, sukladno jednom od glavnih načela te organizacije da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

'Odluka o eventualnoj vojnoj interevenciji je u rukama zemalja članica, a uloga NATO-a kao organizacije jest osigurati konzultacije među saveznicima i osigurati zaštitu svojih članica', rekao je.

Rasmussen je rekao kako je 'osobno uvjeren' u to da je u Siriji korišteno kemijsko oružje i da je za to odgovoran sirijski režim. Na pitanje može li komentirati vijesti da kemijsko oružje koriste i pobunjenici, Rasmussen je rekao da ne raspolaže tim informacijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook