Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavni strateg kampanje Hillary Clinton podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mark Penn, glavni strateg kampanje američke demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, podnio je jučer ostavku, suočen s kritikama zbog razgovora s kolumbijskim diplomatom o sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a i Kolumbije, budući da se Hillary Clinton protivi takvom sporazumu.

"Nakon događaja zadnjih nekoliko dana, Mark Penn pozvan je na odstupanje s mjesta glavnog stratega kampanje", izjavila je menadžerica kampanje Maggie Williams, dodavši da će Penn ubuduće u kampanji imati savjetodavnu ulogu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obamina savjetnica podnijela ostavku jer je Hillary nazvala čudovištem Slika nije dostupna Ostavka Obamine savjetnice zbog nazivanja Hillary Clinton čudovištem

Vijest o njegovu susretu s kolumbijskom veleposlanicom Carolinom Barco Isakson 31. ožujka, kada su razgovarali o sporazumu o slobodnoj trgovini, prvi je put objavljena u petak.

Penn se ispričao zbog sastanka, koji je sazvao kao izvršni direktor Burson-Marsteller Worldwidea, lobističke tvrtke koju su angažirale južnoameričke države kako bi im pomogla u ishođenju dopuštenja američkog Kongresa da sklope sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

No, taj se sastanak negativno odrazio na kampanju Hillary Clinton, koja se natječe s Barackom Obamom za mjesto demokratskog kandidata, koji će se u studenom suočiti s republikanskim kandidatom Johnom McCainom na predsjedničkim izborima, budući da se i ona i Obama protive takvom sporazumu s Kolumbijom.

Obama je već kritizirao Clintonovu, prozvavši je da ima bliske veze s lobistima koji bi, postane li američkom predsjednicom, mogli imati presudni utjecaj na oblikovanje američke politike.

Kritike su upućene i iz Kolumbije, koja se našla uvrijeđena Pennovom izjavom da je sporni sastanak bio "greška u prosudbi", a kolumbijsko veleposlanstvo u SAD-u najavilo je raskid ugovora s tvrtkom Burson-Marsteller Worldwide, koju je Kolumbija unajmila prošle godine.

Iz stožera kampanje Hillary Clinton poručili su da je Penn sastanak organizirao samostalno, neovisno o svom položaju glavnog stratega kampanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene