Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazi u politiku

Gladovala je 16 godina: 'Čelična dama' okončala štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sharmila je najavila da će nastaviti borbu protiv zakona koji snagama sigurnosti daje široke ovlasti - upadanje u kuće, pretrese i pucnjavu u njezinoj rodnoj državi Manipuru.

Indijska aktivistica za ljudska prava Irom Sharmila (44) prekinula je u utorak šesnaestogodišnji štrajk glađu. Sharmila je prosvjedovala zbog brutalnosti indijske vojske koja je, po njezinu mišljenju, dovela do zločina u sjeveroistočnoj državi Manipuru.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Najavila je da će, iako završava s ovakvim oblikom otpora, nastaviti borbu angažmanom u političkim vodama kao nezavisni kandidat, odnosno da će se nastaviti protiviti zakonu koji snagama sigurnosti daje široke ovlasti - upadanje u kuće, pretrese i pucnjavu u njezinoj rodnoj državi Manipuru.

Premijera Narendru Modija pozvala je da ukine sporni zakon.

"Jedino što može donijeti promjene je izborni proces. Nastupit ću kao nezavisni kandidat iz izborne jedinice Malom", rekla je Sharmila, istaknuvši da će jedina točka njezine kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska djeluje nekažnjeno.

U štrajk glađu indijska "čelična dama" stupila je 5. studenoga 2000., prosvjedujući na taj način zbog indijskog zakona koji vojnicima dopušta ubijanja bez provođenja kaznenog postupka i uhićenja bez naloga u sukobima zahvaćenim dijelovima zemlje.

Štrajk je započela tri dana nakon što su paravojne snage u gradu Malomu u državi Manipur ubile deset civila.

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu uhićena je zbog pokušaja samoubojstva jer se to u Indiji smatra kaznenim djelom. Zatvorena je, ali je vrijeme uglavnom provela u bolnici kojoj su indijske vlasti naložile da je hrane na silu.

Sudske vlasti objavile su da je Sharmila slobodna i da može kamo želi, no vlasti su izvijestile da će policija još neko vrijeme biti u pratnji aktivistice jer su radikalne grupe i pobunjenici ljutiti na nju zbog završetka štrajka, a zbog toga su joj i prijetili. Smatraju da je to znak slabosti u borbi protiv vojnog zakona. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene