Gina Haspel (Foto: AFP)
Gina Haspel (Foto: AFP) Foto: Afp

Potvrdi li je Senat, Gina Haspel postat će prva direktorica u povijesti američke Središnje obavještajne agencije (CIA).


Haspel (61) nije bez kontroverzi, imala je ulogu u mučenjima zatvorenika osumnjičenih za terorizam nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Vezani članci Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Američki senatori: "Nema sumnje da je saudijski princ naredio Khashoggijevo ubojstvo" Donald Trump i Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Trump: Moguće da je Mohammed bin Salman odgovoran za ubojstvo novinara, ali zaključak CIA-e je preuranjen

Europski centar za ustavna i ljudska prava, neprofitna pravna organizacija sa sjedištem u Berlinu, zatražila je prošle godine da njemački državni odvjetnik za njom izda uhidbeni nalog.

Haspel radi za CIA-u više od tri desetljeća i neko je vrijeme službovala u Londonu.

Od veljače 2017. bila je zamjenica direktora agencije. U utorak je nominirana za nasljednicu direktora Mikea Pompea, koji je pak nominiran za državnog tajnika.

Oboje ih mora potvrditi Senat.

Godine 2002. Haspel je vodila jedan od tajnih zatvora CIA-e. Tijekom njezina upravljanja ondje su navodno mučena dvojica zatvorenika, osumnjičena da su članovi  Al Qaide.

Po senatskom izvješću o mučenjima, Abu Zubajdah i Abd al Naširi više su puta podvrginuti tzv. waterboardingu, simulaciji utapanja, bio im je uskraćivan san i ispitivalo ih se drugim upitnim metodama. Obojica su poslije završila u Guantanamu.

Haspel je također imala ulogu u odluci agencije da uništi brojne dokumente na kojima su zabilježena zlostavljanja prilikom ispitivanja zatočenika, objavili su New York Times i drugi američki mediji.

"Mučenje zatvorenika u američkim pritvorima tijekom posljednjeg desetljeća jedno je od najmračnijih poglavlja američke povijesti", priopćio je u utorak republikanski senator John McCain.

"Gospođa Haspel morat će objasniti prirodu i opseg svoje upletenosti u to. Znam da će Senat odraditi svoj posao u propitivanju njezina djelovanja", dodao je.

U agenciji je jako poštuju, tvrde američki mediji. Kao zamjenica direktora radila je uglavnom iza scene i očekuje se da će kao nova čelnica nastaviti s Pompeovom politikom. (Hina)