Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Između 1998. i 2015. godine

Gdje su pare? Ugledni američki profesor otkrio kako je vlada SAD-a neovlašteno potrošila 21 bilijun dolara

Pentagon (Foto: Arhiva/AFP)
Pentagon (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Američki profesor ekonomije dr. Mark Skidmore otkrio je kako je vlada SAD-a neovlašteno potrošila 21 bilijun dolara.

Američka vlada neovlašteno je potrošila 21 bilijun dolara, ako je vjerovati rezultatima istraživanja Marka Skidmorea, profesora ekonomije sa Sveučilišta u Michiganu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na Sveučilištu Columbia Napeto diljem SAD-a Drama u Americi: Prosvjednici zauzeli zgradu Sveučilišta i izvjesili poruku "Intifada" Ilustracija Tajni agent Američki špijun prodao tajne Rusima: "Prvo je poslao ovo pismo, a onda tajne o vojnom napadu jedne države"

Stručnjak za javne financije sa svojim je timom otkrio kako su dva odjela američke savezne vlade između 1998. i 2015. godine neovlašteno potrošila 21 bilijun dolara, javlja RT.

Do te su brojke došli analizom podataka objavljenih na stranicama ministarstva obrane te urbanog razvoja kao i izvješćem Ureda Generalnog inspektora.

Istraživanje je pokrenuto nakon što je izvješće inspektorata otkrilo kako je u vojne svrhe potrošeno 6,5 bilijuna dolara kojeg ministarstvo obrane nije prikazalo.

„Ponekad se događaju određena usklađivanja jer ne postoje adekvatne transakcije pa bi ih revizija jednostavno umanjila. Najčešće je riječ o manjem iznosu neovlaštenog trošenja. U slučaju vojnog budžeta jedan posto takvih transakcija iznosi 1,2 milijardi dolara“, objašnjava Skidmore.

Autor istraživanja napominje kako njegovo otkriće ne znači da su nestali bilijuni završili u ilegalnim projektima, već ukazuje na manjkavosti procesa budžetiranja unutar američke vlade.

Nedugo nakon otkrića, američko ministarstvo obrane najavilo je kako će prvi put u svojoj povijesti provesti reviziju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene