Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čin koji je šokirao Poljsku

Gdanjsk bira nasljednika ubijenog gradonačelnika

Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4
Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp
Skoro mjesec i pol dana nakon ubojstva gradonačelnika poljskog grada Gdanjska Pawla Adamowicza, građani u nedjelju izlaze na biračka mjesta kako bi mu izabrali nasljednika.

Aleksandra Dulkiewicz, zamjenica pokojnog gradonačelnika, favorit je u izbornim anketama. Službeni rezultati biti će objavljeni u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Napad na Adamowicza, koji je dužnost gradonačelnika obnašao 20 godina, šokirao je Poljsku i pokrenuo političku raspravu oko govora mržnje.

Adamowicz je izboden nožem na humanitarnom događaju sredinom siječnja, a kasnije je podlegao ozljedama.

Kritičari kažu kako bi žestoke rasprave između oporbe i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) mogle biti krive za nasilje.

Javna televizijska kuća TVP, bliska desnoj vladi, optužena je da je stvorila negativnu atmosferu oko Adamowicza, koji je predstavljao liberalniju političku struju.

Stranka PiS odbila je predložiti svojeg kandidata zbog premoćne pobjede Adamowicza na posljednjim izborima u Gdanjsku, rekao je čelnik PiS-a, Jaroslaw Kaczynski.

Dulkiewicz, koja je preuzela mjesto privremenog gradonačelnika nakon Adamowiczeve smrti, ima između ostalih, i podršku bivšeg poljskog premijera, predsjednika Europske komisije, Donalda Tuska.

Istraga o ubojstvu u međuvremenu je nastavljena.

Prema neslužbenim izvorima, navodni ubojica je psihički bolestan te se smatra da je bio motiviran osvetom jer je Adamowiczevu stranku okrivio za svoju zatvorsku kaznu koju je dobio zbog pljačke banke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene