Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4
Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp

Skoro mjesec i pol dana nakon ubojstva gradonačelnika poljskog grada Gdanjska Pawla Adamowicza, građani u nedjelju izlaze na biračka mjesta kako bi mu izabrali nasljednika.


Aleksandra Dulkiewicz, zamjenica pokojnog gradonačelnika, favorit je u izbornim anketama. Službeni rezultati biti će objavljeni u ponedjeljak.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj U Poljskoj rekordan broj mrtvih u danu, liječnici upozoravaju: "Sve više ljudi stiže u bolnice i završava na respiratorima. To je veoma zabrinjavajuće" Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska (Foto: AFP) Ulice su bile blokirane: Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Napad na Adamowicza, koji je dužnost gradonačelnika obnašao 20 godina, šokirao je Poljsku i pokrenuo političku raspravu oko govora mržnje.

Adamowicz je izboden nožem na humanitarnom događaju sredinom siječnja, a kasnije je podlegao ozljedama.

Kritičari kažu kako bi žestoke rasprave između oporbe i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) mogle biti krive za nasilje.

Javna televizijska kuća TVP, bliska desnoj vladi, optužena je da je stvorila negativnu atmosferu oko Adamowicza, koji je predstavljao liberalniju političku struju.

Stranka PiS odbila je predložiti svojeg kandidata zbog premoćne pobjede Adamowicza na posljednjim izborima u Gdanjsku, rekao je čelnik PiS-a, Jaroslaw Kaczynski.

Dulkiewicz, koja je preuzela mjesto privremenog gradonačelnika nakon Adamowiczeve smrti, ima između ostalih, i podršku bivšeg poljskog premijera, predsjednika Europske komisije, Donalda Tuska.

Istraga o ubojstvu u međuvremenu je nastavljena.

Prema neslužbenim izvorima, navodni ubojica je psihički bolestan te se smatra da je bio motiviran osvetom jer je Adamowiczevu stranku okrivio za svoju zatvorsku kaznu koju je dobio zbog pljačke banke. (Hina)