Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će odrediti cijenu plina?

Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftogaz će pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu osporavati cijenu ruskog plina i zahtijevati isplatu šest milijarda dolara od ruskog naftnog diva Gazproma, objavila je ukrajinska naftna grupa koju je ranije u ponedjeljak Gazprom tužio pri istome sudu.

Naftogaz je objavio da se obratio sudu kako bi povratio novac od prenapuhane cijene plina koju je plaćao od 2010., a kojih troškove procjenjuje na ukupno 6 milijarda dolara (4,4 milijarda eura), priopćio je Naftogaz.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Slika nije dostupna Sporna cijena plina Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

Od arbitražnog suda tražit će da odredi "poštenu i tržišnu cijenu" za buduće Gazpromove isporuke. Ranije u ponedjeljak Gazprom je objavio da je ograničio dobavu plina Ukrajini jer nije do isteka roka u 8 sati ujutro podmirila dio duga od 1,95 milijarda dolara.

Gazprom je u ponedjeljak objavio da je tužio Naftogaz Sudu u Stockholmu zbog plinskog duga od ukupno 4,5 milijarda dolara.

Pregovori u zadnji trenutak uz europsko posredovanje u nedjelju navečer u Kijevu nisu dali rezultata, a kako je Ukrajina tranzitna zemlja za isporuke plina Europi, strahuje se od pada opskrbe europskim potrošačima iako je Gazprom obavijestio Bruxelles da će nastaviti redovite isporuke Europi.

Oko 15 posto plina za Europu isporučuje se preko ukrajinskog teritorija. Gazprom i Naftogaz nisu se noću dogovorili niti kako riješiti dug niti koliko će Kijev plaćati za buduće isporuke.

Isporuka EU sigurna sve dok Ukrajina ne krade plin

Ruska plinska tvrtka Gazprom nastavit će europske potrošače opskrbljivati plinom u "punom opsegu", priopćila je u ponedjeljak i upozorila ukrajinski Naftogaz da mora osigurati da plin prođe kroz tranzitnu Ukrajinu, a Bruxelles obavijestila da bi moglo biti poteškoća s dobavama.

"Plin za europske potrošače dostavlja se u punom opsegu, a od Naftogaza se traži da osigura da on prođe" kroz zemlju, rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov novinarima.

Ipak, Gazprom je upozorio Europsku komisiju na moguće poteškoće s opskrbom, ako Naftogaz sebi nelegalno uzme dio plina iz tranzita.

Ukrajini je u 8 sati ujuro po srednjoeuropskom vremenu istekao rok za podmirenje plinskog duga, a Gazprom i Naftogaz nisu se noću dogovorili kako riješiti dug i koliko će Kijev plaćati za buduće isporuke.

Rok istekao: Ukrajina i Rusija bez dogovora, ugrožena opskrba EU ruskim plinom

"Danas, od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, Gazprom će, prema postojećem ugovoru, opskrbljivati ukrajinsku tvrtku samo za plin koji unaprijed plati", stoji u priopćenju. Gazprom je također kazao da se obratio arbitražnom sudu u Stockholmu zbog ukrajinskog plinskog duga od 4,5 milijarda dolara.

"Gazprom se obratio međunarodnom arbitražnom sudu u Stockholmu tužbom protiv Naftogaza Ukrajina kako bi tražio isplatu duga u visini od 4,5 milijardi dolara", dodaje Gazprom u priopćenju.

Oettinger za pregovore; ukrajinske zalihe plina dostatne

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger u ponedjeljak je izjavio da Ukrajina raspolaže zadovoljavajućim zalihama od 12 milijardi prostornih metara plina i najavio je novi krug pregovora u cilju rješenja rusko-ukrajinskog plinskog spora zbog kojeg je Gazprom smanjio isporuke susjednoj zemlji.

Ukrajina raspolaže "zadovoljavajućom količinom od oko 12 milijardi prostornih metara plina" i to bi trebalo Europu poštedjeti od bilo kakvih redukcija u isporuci plina Uniji preko Ukrajine, kazao je Oettinger.

Povjerenik je rekao da će odaslati pozive na nove trostrane pregovore u lipnju i uvjeren je da će Rusija ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji u isporuci plina.

Oettinger je do sada posredovao u nekoliko krugova trostranih pregovora između Rusije, Ukrajine i EU-a. Spor između Rusije i Ukrajine oko cijena plina dodatno je zakompliciran pitanjem legalnosti izgradnje plinovoda Južni tok što ga Gazprom gradi kako bi izravno isporučivao plin Europi, zaobilazeći Ukrajinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene