Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Robert Gates predložio je zemljama saveznicama NATO-a, koje odbijaju poslati svoje postrojbe na jugu Afganistana, da na drugi način doprinesu i npr. isporuče helikoptere.


Upitan u sklopu neformalnog sastanka saveznika NATO-a o mogućnosti odbijanja zemalja Saveza da pošalju pojačanja, kao što traže SAD, Gates je rekao kako bi to bilo razočaravajuće i naglasio da je određen broj saveznika već napravio napore.

Vezani članci Švedska Švedska službeno odlučila podnijeti zahtjev za ulazak u NATO: "To je najbolja stvar za državu i stanovništvo" Finski predsjednik Sauli Niinistö Vojni analitičar o ulasku Finske i Švedske u NATO savez: "Prijetnje koje stižu razlog su zašto su se nordijske zemlje odlučile ostaviti neutralnosti"

'Ne mislim da postoji kriza, ne mislim da postoji opasnost poraza', dodao je on na konferenciji za novinare u Vilniusu.

Njemačka je najavila da će se oduprijeti pritisku NATO-a, Washingtona i Kanade da pošalje postrojbe na jug, povijesno uporište talibana.

Njemački ministar obrane Franz Josef Jung je podsjetio da je Njemačka s 3.200 vojnika treći kontingent u Afganistanu.

Mandat koji su zastupnici Bundestaga dali njemačkim vojnicima je ograničen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju