Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimistični Gates

Vidoviti Bill: Do 2035. više neće biti siromašnih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bill Gates si je izgleda postavio novi životni cilj, a on glasi iskorjenjivanje svjetskog siromaštva.

Bill i Melinda Gates su u godišnjem pismu njihove fundacije odlučili razotkriti tri u svijetu prevladavajuća mita o razvojnoj ekonomiji:

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Slika nije dostupna 2,6% za 2018. godinu Svjetska banka povećala je procjene rasta hrvatskog BDP-a

1. Siromašne zemlje će uvijek ostati siromašne
2. Strana pomoć je velik trošak uzalud
3. Spašavanje života dovodi do prenapučenosti

Zarada od milijun dolara na sat: Evo koliko zarađuju najbogatiji na svijetu!

"Čujemo te mitove na međunarodnim konferencijama i društvenim događanjima. O njima nas pitaju političari, novinari, studenti i izvršni direktori. Sva tri odražavaju slabo vidljivu budućnost, onu koja govori kako svijet ne napreduje, već ostaje siromašan i bolestan te prenapučen.

Naš je cilj dokazati upravo suprotno, kako svijet postaje bolji te da će kroz dva desetljeća biti i još bolji", stoji u pismu Gatesovih, koje prenosi qz.com.

Kad je riječ o siromašnim zemljama, Bill Gates je posebno optimističan te tvrdi kako do 2035 u svijetu više neće postojati siromašne zemlje. Gotovo će sve zemlje u svijetu će postati zemlje sa srednjim prihodima ili bogatije, ističe Gates. U tome će im pomoći učenje od susjednih, uspješnijih zemalja, inovacije, lijekovi, bolji usjevi te digitalna revolucija te educiranija radna snaga koja će privući nove investicije.

U svijetu danas postoji 36 zemalja kojima je BDP per capita na godišnjoj razini 1.035 dolara ili manje. Podaci su to svjetske banke za 2012. godinu. Nekim zemljama je za tu granicu potrebno više, a nekima manje, no 2035. godina je još daleko, aGates vjeruje kako će svih 36 siromašnih zemalja prebaciti tu granicu dotad.

"Kad sam rođen, većina zemalja u svijetu bila je siromašna. U slijedeća dva desetljeća teško siromašne zemlje postat će iznimka, a ne pravilo. Milijarde ljudi će biti podignuto iznad razine siromaštva. Ideja da bi se to moglo dogoditi tijekom mojeg životnog vijeka mi je nevjerojatna", zaključio je Gates.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene