Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gates: General David Petraeus novi zapovjednik CENTCOM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku bit će imenovan zapovjednikom američkoga Središnjeg zapovjedništva - CENTCOM, koje nadzire vojne operacije u Iraku i Afganistanu, objavio je američki ministar obrane Robert Gates.

'Uz slaganje zapovjednika Združenog stožera i na moju preporuku, predsjednik George W. Bush odlučio je imenovati generala Davida Petraeusa za novog zapovjednika Središnjeg zapovjedništva - CENTCOM-a', rekao je Gates.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Robert Gates se zalaže za diplomatski pristup Iranu Slika nije dostupna Gates na putovanju po bliskoistočnoj regiji

Na mjestu zapovjednika američkih snaga u Iraku, Petraeusa će zamijeniti general Ray Odierno, rekao je Gates.

'Povući ćemo prijedlog imenovanja generala Ray Odierna za zamjenika zapovjednika glavnog stožera vojske, kako bi se vratio u Bagdad i preuzeo zapovjedništvo nad američkim snagama', rekao je čelni čovjek Pentagona.

General Odierno 15 mjeseci je bio zamjenik Petrausa u Bagdadu, iz kojeg se vratio prije dva mjeseca, na mjesto zapovjednika 3. Korpusa vojske, stacioniranog u Fort Hoodu u Teksasu.

Potvrdi li Senat njegovo imenovanje, Petraeus će zamijeniti admirala Williama Fallona, koji je naglo odstupio 28. ožujka nakon novinskog izvješća o njegovu neslaganju s predsjednikom Bushom oko politike prema Iranu. Fallon je kasnije izjavio da je sporno izviješće, iako neistinito, postalo izvorom smutnje.

Petraeusu (55) pripadnici Busheve administracije i članovi Kongresa pripisuju najveće zasluge za razvoj i provedbu nove strategije u Iraku, uključujući i razmještaj pojačanja od oko 30.000 vojnika, koja je rezultirala dramatičnim poboljšanjem sigurnosti u Iraku i smanjivanjem nasilja za oko 60 posto.

Središnje zapovjedništvo CENTCOM, čije je sjedište u Tampi na Floridi, odgovorno je za američke vojne operacije na cijelom Bliskom istoku, u srednjoj Aziji i na Rogu Afrike, uz glavni angažman na vođenju ratova u Iraku i Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene